A Fitch megerősítette a szlovák besorolást

Vágólapra másolva!
Megerősítette Szlovákia magasan elsőrendű, "A" szintű szuverén devizaadós-kockázati osztályzatát, valamint a koronaadósság "A plusz" besorolást a Fitch Ratings. Kiemelte: a kezdeti várakozások ellenére az új kormány is hitet tett a 2009-s euróövezeti csatlakozás mellett.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő szerdai londoni közleménye szerint a "figyelemre méltó" szlovákiai reformfolyamat központi eleme a közfinanszírozás racionalizálása, ami az egyik fő pillére a jelenlegi adóskockázati besorolásnak.

A GDP-arányos államháztartási hiány 2003 óta éves átlagban 3,3 százalék, és 2007-ben várhatóan 3 százalék alá süllyed. Szlovákia államadósság az idén a GDP 33 százaléka lesz az alig öt évvel ezelőtti 49 százalék után, áll a Fitch elemzésében.

Eddig alaptalannak bizonyultak azok az aggodalmak, hogy a júniusi választások után a reformokat jelentős mértékben visszafordítják. A Smer vezette kormány elkötelezte magát az elődje által vállalt 2009-es euróbevezetési céldátum mellett, és 2007-re - amely valószínűleg az értékelés éve lesz az euróövezeti csatlakozás költségvetési feltételének teljesítése szempontjából - olyan költségvetést hagyott jóvá, amely a 3 százalékos maastrichti küszöb alá irányozza elő a deficitet.

Az eurócsatlakozási menetrendet fenyegető politikai kockázat ugyanakkor megnőtt a választások óta. A főleg az új autóipari termelőkapacitások exportjából táplálkozó, 8 százalék körülire becsült jövő évi GDP-növekedés enged ugyan mozgásteret a szociális kiadások emelésére tett választási ígéretek némelyikének teljesítésére a költségvetési mérleg rontása nélkül, megvan azonban a kockázata annak, hogy a populista gazdaságpolitika iránti kormányzati rokonszenv felülkerekedik a jelenlegi megfontoltságon.

A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője éppen egy hete erősítette meg Szlovákia nála "A" szintű hosszú futamú, illetve az "A-1"-es rövid lejáratú adósosztályzatait, szintén arra hivatkozva, hogy az új szlovák kormány is kifejezte elkötelezettségét a 2009-es csatlakozási céldátum és az ehhez szükséges költségvetési konszolidáció mellett a viszonylag szoros 2007-es költségvetés beterjesztésével.

A hosszú futamú szlovák besorolás mind a Fitch Ratings, mind az S&P listáján két fokozattal jobb Magyarországénál, amely mindkét hitelminősítőnél közepes befektetői "BBB plusz", egyaránt további leminősítést valószínűsítő negatív kilátással. A két hitelminősítő jelenleg érvényes előrejelzése szerint Magyarország euróövezeti csatlakozása 2014 előtt nem valószínű.