USA: a kender a legkedveltebb haszonnövény

Vágólapra másolva!
Évente 35 milliárd dollárnyi marihuanát termelnek az Egyesült Államokban - derül ki egy frissen megjelent tanulmányból. A kábítószer alapanyaga az indiai kender, amely így a legnagyobb értékben termelt "haszonnövénynek" számít az országban.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban évente nagyobb értékben termelnek indiai kendert, mint a búzát és a kukoricát együttvéve - áll a tanulmányban, amely a marihuanát tiltó törvények módosításáért küzdő, amerikai országos szervezet számára készült. A felmérés szerint szinte minden amerikai szövetségi államban termesztenek kendert, és öt szövetségi államban készítenek évente egymilliárd dollárnál nagyobb értékben marihuanát. Az első helyezett Kalifornia, ott az évi marihuána-termelés 13,8 milliárd dollárt ér, majd sorrendben Tennessee, Kentucky, Hawaii és Washington következik.

A kábítószer-fogyasztás feltartóztatásával foglalkozó amerikai kormányhivatal szóvivője, újságírók kérdésére, nem erősítette meg a magánfelmérés eredményeit, de hozzátette, hogy hivatalos becslés szerint az Egyesült Államokban évente 200 milliárd dollár piaci értékben fogyaszt a lakosság különféle illegális kábítószereket.

Az ENSZ ez évi nemzetközi felmérése szerint a világ felnőtt lakosságának 4 százaléka fogyaszt rendszeresen marihuanát, ezzel ez a legnépszerűbb kábítószer, megelőzve az összes többit együttvéve.