Négy év alatt megtérülhet az új hűtőgép

Vágólapra másolva!
A magyarok túl sokáig ragaszkodnak túlkoros háztartási nagygépeikhez, pedig egy új masina hamar behozza az árát. Különösen energia-pazarlók a hűtőszekrények. Számolja ki megtakarítását az [origo]-val!
Vágólapra másolva!

A magyarországi energiaszükséglet 40 százalékát a háztartásokban használják föl. Bár a háztartásban felhasznált energia nagy része fűtésre megy el, a különféle gépek szintén jelentős mennyiséget igényelnek. Különösen jelentős tétel az állandóan üzemelő hűtőgép, amely az összes villamosenergia-fogyasztásnak körülbelül harmadáért felelős.

A régi háztartási gépek magas aránya Magyarországon az árérzékenységgel magyarázható. A fogyasztók a nyugat-európainál általában sokkal kevésbé veszik figyelembe azt, ha egy termék csupán relatíve drága, vagyis, ha a használatával megspórolt energia kompenzálja a vásárláskor fizetendő, magasabb árat. Magyar specialitás, hogy az elöregedett, de működőképes gépek tovább vándorolnak, például a nyaralóba, így aztán Magyarország élen jár a kiöregedett készülékekkel való ellátottságban.

Nem a húszéveseké a világ

A tényleges megtakarítás nagyban függ a gép kategóriájától, illetve méretétől, de a jellemző átlagos fogyasztást alapul véve, egy mai A+ energiaosztályú készülék egy 20 évvel ezelőtt gyártott, azonos paraméterű gép energia-fogyasztásának körülbelül 30-35 százalékával működik, egy 10 évvel ezelőtt gyártott gép esetében pedig, mintegy 47 százalékával - mondta Belényesi Zsolt, az Electrolux értékesítési igazgatója az [origo]-nak. Piackutató cégek szerint egyébként a magyarországi éves eladásnak körülbelül 71 százaléka A energiaosztályú készülék és mindössze 7,1 százaléka A+ osztályú - tette hozzá.

A hűtőgépekre megadott fogyasztási értékek optimális feltételekre vonatkoznak. A tényleges fogyasztást jelentősen befolyásolja a készülék belső és környezeti hőmérséklete, elhelyezése és karbantartása, a készülék kezelése, az ajtónyitogatások száma és a nyitvatartási idő. A helyes, illetve helytelen használat közötti fogyasztási különbség 100 százalék is lehet. A környezeti hőmérséklet 1 fokos emelkedése (25 Celsius fokhoz képest) 5 százalékkal növeli az energia-fogyasztást. A hűtőtérbe helyezzünk hőmérőt: az optimális, + 5 Celsius fokos hőmérséklethez képest, minden 1 fokos hőmérséklet-csökkenés 6-8 százalékkal növeli a gép fogyasztását.

A dérréteg vastagsága is jelentősen növeli az energiafogyasztást. A 2-3 miliméter vastag dérréteg már 10-15 százalékkal, 1,2 centiméternél vastagabb dérréteg akár 100 százalékkal is növelheti a fogyasztást. A fagyasztótérben keletkezett dérréteget évente 1-2 alkalommal le kell olvasztani, de minden esetben, ha a dérréteg vastagsága 1 centimétert elérte.