Ügyvédeknél vizsgálódik az APEH

Vágólapra másolva!
Katasztrofális következményekkel járhat a jogi szakmákban dolgozók jövedelmére, ha az APEH alkalmazotti jogviszonnyá kívánja átminősíttetni az ügyvédi irodák és a más irodához tartozó ügyvédek közötti megbízási szerződéseket is. Az ügyvédek elesnének a kedvezőbb, például evás adózás lehetőségétől, az irodák pedig kötelesek lennének járulékot fizetni.
Vágólapra másolva!

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal 2006. június 30-ig adott határidőt a cégeknek, hogy önkéntesen "átminősítsék" a színlelt szerződéseket - olvasható a Világgazdaságban.

Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke elmondta: az APEH több budapesti iroda esetében is aggályosnak találta, hogy az ügyvédi irodák megbízási szerződéssel, "kvázi" alvállalkozóként alkalmaztak olyan ügyvédeket, akik nem tagjai az adott irodának, ám a szerződésekben dominált a munkajogi elem.

Például az ügyvéd teljes munkaidejében vagy kizárólagossággal dolgozott az irodának. Ha a megbízások nem esetiek, akkor az APEH átminősíttetheti a szerződéseket - tette hozzá Bánáti. Az elnök úgy tudja, hogy több iroda bírósághoz fordult az APEH szándéka miatt, és van, ahol per is folyamatban van, de bírósági döntés még nem született.

Dr. Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke elmondta: az ügyvéd közjogi szereplő, és jogviszonyának megítélésekor a státus az irányadó. Így nem lehet átminősíteni a megbízási szerződéseket alkalmazotti viszonnyá - nyilatkozott korábban az APEH ellenőrzési elnökhelyettese, Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az APEH több irodánál vizsgálódott, és egyes esetekben tett is megállapítást a megbízási szerződésekkel kapcsolatban, valamint pénzbüntetést szabott ki. Ezeket a határozatokat az irodák bíróság elé vitték, és az APEH módosította határozatait. Ennek értelmében jelenleg nincs pénzügyi követelése az irodákkal szemben, ám a jogalap kérdésében továbbra is vita van.

Egy neve elhallgatását kérő ügyvéd szerint katasztrofális következményekkel járhat az számos ügyvédi irodára nézve, ha valamelyiket megbüntetik, az irodák közti egyes megbízási szerződéseket átminősíttetik, és ebből precedens lesz. Jelenleg az a legnagyobb kérdés adózási szempontból, hogy ha egy ügyvédi iroda megbízási szerződésben áll egy másik ügyvédi irodával (magyar partneriroda), akkor a partnerirodánál dolgozók alkalmazotti viszonyban állnak-e a megbízó irodával.

Szemmel láthatólag az adóhivatal azt szeretné, ha ilyen esetben alkalmazottként lehetne kezelni az ügyvédeket. Ebben az esetben ugyanis az irodáknak járulékot kellene fizetni a megbízási szerződéssel dolgozók után, akik viszont elesnének a pénzügyi szempontból jóval kedvezőbb evás adózás lehetőségétől. Ugyanakkor az ügyvédek szerint az ügyvédi tevékenység lehet megbízásalapú is több országban, például a kontinentális jogot alkalmazó Franciaországban vagy az angolszász joggyakorlatot folytató országok közül Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban.