Aggódnak a lengyelek a földgázvita miatt

Vágólapra másolva!
Oroszország és Fehéroroszország egyelőre nem tud megegyezni a földgáz áráról. A két ország konfliktusa veszélybe sodorhatja Európa egy részének gázellátását.
Vágólapra másolva!

A Fehéroroszországnak szállítandó orosz földgáz megoldatlan árvitája miatt Lengyelország fenyegetve érzi magát - közölte szerdán Pawel Kowal lengyel külügyminiszter-helyettes. Az energiabiztonság alapvetően fontos kérdés Lengyelország számára, de Európa egésze számára is - fejtette ki.

Lengyelország számíthat az Ukrajnán keresztül történő földgáz-tranzitszállításokra, és elégséges tartalékokkal is rendelkezik, "hogy hiánytól ne kelljen rövid távon tartania". Amennyiben azonban a fehérorosz tranzitszállítások kiesnének, az már fenyegetést jelentene - jegyezte meg.

A Gazprom kedden közölte, hogy megszakadtak Fehéroroszországgal a gáz szállításáról folytatott tárgyalások, emiatt felvetődött annak a lehetősége, hogy a szállításokat január 1-jével leállítják úgy, mint ahogyan az tavaly történt az Ukrajnának szóló szállításokkal, ami több európai országban váltott ki ellátási zavarokat.

Fehéroroszország közvetetten az orosz földgzásszállítások leállításával fenyegetőzött arra az esetre, ha a Gazprom orosz állami földgázipari vállalat nem változtat a jövő évre vonatkozó, meredek áremelési szándékán.

"Kölcsönösen függünk egymástól. Ha nem kötünk gázszállítási megállapodást, a Gazpromnak nem lesz tranzitszerződése sem"- közölte Uladzimir Szemaska fehérorosz miniszterelnök-helyettes a minszki repülőtéren a keddi, sikertelenül végződött moszkvai tárgyalásairól hazatérőben.

Szemaska nem részletezte, vajon adott esetben az ország csővezetékein a teljes nyugat-európai orosz tranzitot megakadályozza-e. Két éve Fehéroroszország tartózkodott ettől a lépéstől, ugyanakkor a Gazprom azzal vádolta meg a minszki vezetést, hogy a hazai szükségletek kielégítésére megcsapolja a tranzitföldgázt.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese és exportegységének vezére jelezte, hogy az orosz monopólium, amely már ezer köbméterenként 200 dolláros gázárat igényelt Fehéroszországtól 2007-re, az eddigi nem egészen 47 helyett, hajlandó 105 dollárra leengedni követelését.

Ebből Fehéroroszországnak jövőre csak 75 dollárt kellene ténylegesen kifizetnie az orosz gáz ezer köbméteréért, míg a fennmaradó részt a Beltransgaz fehérorosz elosztócég részvényeivel törleszthetné. A Gazprom elfogadja a Beltransgaz önértékelését is, amely szerint 5 milliárd dollárt ér.

A Fehéroroszországnak szabott gázárak 2011-ben emelkednének az európai színvonalra, négyéves "kiváltságos" időszak után. A Gazprom a fehéroroszországi vezetékeket üzemeltető Beltransgaz felét akarja megszerezni egy közös vállalat keretében.

A Lengyelországba és Németországba irányuló orosz gáz nagy része Fehéroroszországon át áramlik, a már a Gazprom tulajdonában lévő Jamal-Európa vezetéken át. De az európai fogyasztók számára küldött orosz gáznak csak a húsz százaléka halad Fehéroroszországon át, 80 százaléka Ukrajnán keresztül jut el hozzájuk.

Fehéroroszország évente 21 milliárd köbméter gázt importál saját fogyasztására, s közel 45 milliárd köbméter gáz áramlik rajta keresztül Európába. Magyarország gázimportja szinte teljes egészében Ukrajnán át halad.