Brüsszeli felszólítás a gázvita megoldására

Vágólapra másolva!
Már az Európai Unió hivatalos szervei is sürgetik az orosz-fehérorosz földgázvita rendezését. Az aggodalom érthető: három uniós ország ellátása függhet a konfliktustól.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió az orosz Gazprom gázipari monopólium és Fehéroroszország között elmérgesedő vita "gyors megoldására" szólította fel a feleket.

Andris Piebalg energiaügyekben illetékes EU-biztos csütörtöki közleményében hangsúlyozza, hogy a vita érintheti az Európai Unió földgázellátását. Az EU olyan gyors és megfelelő megoldást vár a felektől, amely "nem teszi kérdésessé a földgáz EU-nak történő tranzitálását".

A Gazprom szerdán erősítette meg, hogy újév napján leállítja szállításait Fehéroroszországnak, ha addig nem jön létre ármegállapodás, és figyelmeztette három európai vásárlóját: gondok léphetnek föl náluk a gázellátásban.

"A Gazpromnak 2007 január elsején reggel tíz órától nem lesz semmilyen alapja a fehérorosz fogyasztóknak történő szállításokra, amennyiben addig nem lesz megkötve a jövő évre szóló gázszállítási szerződés" - hangsúlyozta Alekszej Miller, az állami ellenőrzésű orosz monopólium vezérigazgatója.

A Gazprom levélben figyelmeztette Németországot, Lengyelországot és Litvániát, amelyek ellátását a fehéroroszországi gáztranzit esetleges megakadása a legérzékenyebben érintheti.

Miller rámutatott, hogy Fehéroroszország "destruktív álláspontra" helyezkedett négy nappal a gázárról Oroszországgal kötött szerződés lejárta előtt, és megfenyegette Minszket: ha nem fogadja el a Gazprom keddi "példátlan" ajánlatát, akkor nemcsak ezer köbméterenként 200 dolláros gázárral számolhat, hanem még exportvámmal is, ami további 60 dolláros emelést jelentene.

Alekszandr Medvegyev vezérigazgató-helyettes jelezte, hogy a Gazprom nem tudja teljes mértékben pótolni az Európának szánt tranzitgázt, ha Fehéroszország elszánja magát a megcsapolására.

"Ha Fehéroroszország annyit vesz el a tranzitgázból, mint amennyit maga fogyaszt, akkor a teljes kompenzálás lehetetlen, kiváltképpen hosszabb ideig" - ismerte el Medvegyev egy telefonkonferencián. A fehérorosz importfogyasztás meghaladja az évi húszmilliárd köbmétert, míg a Jamal-Európa tranzitvezetéken mintegy 30 milliárd köbméter gáz áramlik Európába.