Felemás nagyvállalati várakozások

Vágólapra másolva!
Szeptember óta majdnem a felére csökkent a makrogazdaság rövid távú lehetőségeit rosszabbodónak ítélő magyarországi nagyvállalatok aránya, ugyanakkor a saját vállalkozásuk hat hónapon belüli lehetőségeit illetően pesszimista vélemények aránya 50 százalékra nőtt decemberben.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat TOP-100 konjunktúra indexe 2006 decemberében 46 százalék, egy százalékponttal magasabb az előző havi értéknél - tette közzé az Ecostat csütörtökön. Az Ecostat szerint a magyarországi nagyvállalatok mérsékelten javuló üzleti várakozásaikat a nemzetgazdaság első háromnegyedévi teljesítményére alapozzák.

A TOP-100 vállalati kör mintegy harmada a makrogazdaság rövid távú lehetőségeit javulónak, negyven százaléka rosszabbodónak ítéli. A pesszimista vállalkozások aránya szeptember óta majdnem a felére csökkent. Saját vállalkozásuk hat hónapon belüli lehetőségeit javulónak értékeli a nagyvállalatok mintegy 30 százaléka. A pesszimista álláspontot képviselő cégek részesedése a novemberi 46 százalékról 50 százalékra nőtt.

A termelésnövelés rövid távú esélyét derűlátóbban értékelik, mint az őszi hónapok bármelyikében: hat hónapon belül tevékenysége bővítésével a vállalatok 55 százaléka számol.

A nagyvállalatok háromnegyede a beszerzési feltételek fennmaradását, 6 százalékuk annak javulását feltételezi; 2007 júniusáig a belföldi kereslet szinten maradását várja a cégek 42 százaléka, élénkülésben bízik 16 százalék.

Stabil külföldi keresletben a TOP-100 kör majdnem kétharmada reménykedik, az igények bővülését 37 százalékuk feltételezi. A felmérés szerint a külföldi konjunktúra folytatódására utal a nagyvállalatok rövid távú prognózisa. Az exportlehetőségek bővülése 47 százalékuk szerint reális várakozás, szűkülő piacok mindössze 6 százalékuk helyzetét nehezíthetik.

A belföldi értékesítés rövid távú előrejelzése kissé optimistább a novemberi prognózisnál. A belföldi piac bővülésével számoló cégek aránya az év eleji szintre, 26 százalékra emelkedett, a piacszűkülést feltételezőké 42 százalékot tett ki.

Az Ecostat szerint a TOP-100 körében romlott a pénzügyi helyzet megítélése. A likviditása stabilitását feltételező cégek aránya 48 százalékról 42 százalékra, a javulást feltételezőké 12 százalékról 5 százalékra csökkent.

Decemberben a TOP-100 nagyvállalati kör beruházási aktivitása magas szintű, 70 százalékos. A fejlesztési mutatók indexe kismértékben csökkent, ám ennek ellenére a tendencia emelkedő, április óta nem változott.