Rekordokat dönt az euró árfolyama

Vágólapra másolva!
Új, mindenkori rekordra emelkedett az euró árfolyama a japán jennel szemben és közel hétéves csúcsot ért el a svájci frank viszonylatában kedden, a decemberi euróövezeti beszerzőmenedzser-mutató közzétételét követően.
Vágólapra másolva!

Bár a mutató csökkent, még mindig gyorsuló bővülést jelez az euróövezetben és a befektetők továbbra is újabb kamatemelést valószínűsítenek az idei év első hónapjaiban.

Közép-európai idő szerint dél körül az euró mindenkori csúcsra, 157,83 jenre nőtt, ezzel a tavalyi évi erősödéssel együtt közel 13 százalékkal emelkedett a japán valutához képest. A svájci frankhoz viszonyított euróárfolyam hétéves csúcsot ért el, ekkor egy euróért 1,6112 frankot adtak.

Az euróövezeti feldolgozóipar beszerzőmenedzser-mutatója decemberre 56,5 pontra csökkent a novemberi 56,6 pontról. A mutató háromezer cég adatai alapján készül.

A német mutató 59,4 pontra - június óta a legmagasabbra emelkedett, a francia azonban 54,2 pontra - 2006. február óta a legalacsonyabbra - csökkent. Ezúttal erős szerepet játszott a spanyol mutató is, amely hatéves csúcsra, 57,2 pontra emelkedett. A belső inflációs nyomás azonban Olaszország kivételével mindenütt nő.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy az euróövezetben a tavalyi, azaz 2006-os GDP-növekedést főleg a belső kereslet táplálta, habár nem a fogyasztói kereslet, hanem az export növekedésére számító, beruházási kereslet. A fogyasztói kereslet üteme tavaly stagnált az euróövezet átlagában, azzal együtt, hogy a munkanélküliség kisebb volt a 2005-ösnél. Az eddig ismert adatok szerint tavaly egész évben lassult a béremelkedés üteme, a harmadik negyedévben, éves összehasonlításban 2,2 százalékra, a második negyedévi 2,6 százalékos ütemről.

Az euróövezeti GDP a tavalyi harmadik negyedévben 2,7 százalékkal volt nagyobb a 2005-ös harmadik negyedévinél. Ugyancsak éves összehasonlításban az első negyedben 2,2 százalékos, a másodikban 2,8 százalékos volt a GDP-növekedés az euróövezetben. A tavalyi, azaz 2006-os évről az Európai Bizottság 2,6 százalékos évi átlagos növekedést valószínűsít, idén 2,1 százalékos, jövőre, azaz 2008-ban 2,2 százalékos GDP-többletre számít. 2005-ben az évi átlagos gazdasági növekedés 1,4 százalékos volt az euróövezetben.

A beruházások bővülése 4,7 százalékra lassult éves összehasonlításban, miután a második negyedben 5,3 százalékos volt a többlet.

A külkereskedelem hatása a második negyedévi sikerek után ismét kezdett rosszabbra fordulni, máris nem igazolta a beruházások alig lanyhuló ütemét: az euróövezeti export a harmadik negyedben 7,5 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, miután a második negyedben 8,5 százalékos, az első negyedben 9,3 százalékos volt az éves többlete. Ellenben a harmadik negyedben már a kivitelnél gyorsabban nőtt az import éves összehasonlításban: 7,8 százalékkal, a második negyedévi 8,1 százalékos és az első negyedévi 9,7 százalékos növekedés után.