Már 44 ezer START-kártyát igényeltek

Vágólapra másolva!
Decemberig több mint 41 ezer pályakezdő kapta meg az alkalmazásuk esetén a munkáltatónak kedvezményt biztosító START-kártyát. A kedvezményezettek közé idén a gyesen, gyeden lévők, és az ötven év felettiek is bekerülnek.
Vágólapra másolva!

Közel 44 ezer pályakezdő igényelt START-kártyát 2006 december közepéig, a kiadott kártyák száma meghaladja a 41 ezret az APEH összesítése alapján. A ŰŰSTART-kártyát 2005 októbere óta lehet kiváltani. Budapesten 7338, Pest megyében 4606 kártyaigénylés érkezett be. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében közel háromezer kérelem, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron megyében 2500 körüli a START-kártyák iránti érdeklődés.

A programban a pályakezdőket foglalkoztató munkáltatók nem fizetnek két évig tételes egészségügyi hozzájárulást, az első évben 15 százalékos, a második évben 25 százalékos a járulékfizetési kötelezettség.

A pályakezdők munkaerőpiaci elhelyezkedését sikeresen elősegítő program jövőre újabb hátrányos helyzetű társadalmi csoportok munkába állásához nyújt támogatást: a START Plusz és a START Extra programnak várhatóan 4,1 milliárd forint lesz a forrásigénye, 2008-ban a kormány csaknem 14 milliárd forinttal számol. Ha az országgyűlés tavasszal elfogadja a törvényjavaslatot, a programok 2007. július 1-jével indulnak.

A START Plusz-kártyát a javaslat szerint a gyermekgondozási segély (gyes), a gyermekgondozási díj (gyed), illetve a gyermeknevelési támogatás (gyet) folyósításának megszűnését követően, vagy a gyermekgondozási segély folyósítása mellett munkát vállaló személyek, valamint tartósan állást keresők válthatnák ki. A START Extra elnevezésű kártyára jogosultak az ötven év feletti, vagy legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező ,tartósan állást kereső személyek.