Vágólapra másolva!
Kiszámíthatatlan, hogy a következő hetekben néhány kedvelt szer (például az Algo család) receptkötelessé tételére mennyire izgatottan reagálnak a fogyasztók - állították a NAPI Gazdaság kérdésére több gyógyszertárban is.
Vágólapra másolva!

Bármekkora legyen is az esetleges felvásárlási hullám (kihasználva a szabad beszerzésre rendelkezésre álló napokat), általános vélemény szerint a jelentős készletek miatt hiányra biztosan nem kell számítani. Várhatóan február közepétől válnak vénykötelessé olyan szerek, mint például a Quarelin, az Algopyrin és a Demalgon.

A patikusok egyébként - kevés kivétellel - úgy vélik, hogy a betegek biztosan ragaszkodnak majd ezekhez a bevált gyógyszerekhez. Forgalomcsökkenéstől a "felszabadított" kínálat miatt sem igazán tartanak, mivel a közel 300 orvosságot tartalmazó listán szereplő készítményekben általában annyira kevés a hatóanyag, hogy a normál adag beszerzése ezen a módon többe kerülne, mint a patikai alternatív megoldás.

A patikán kívüli gyógyszer-forgalmazásra eddig egyébként még nem nyújtottak be konkrét engedélyezési kérelmeket, hiszen az erről szóló rendeletet csütörtökön hozták nyilvánosságra. Az ÁNTSZ-nél eddig csupán optikusok, gyógynövényárusítók érdeklődtek. A gyógyszer-kiskereskedőknek szigorú feltételeknek kell majd megfelelniük, szabályozott a betegtájékoztatás, a gyógyszerek nyilvántartása, illetve a készítmények nem tehetők közvetlenül elérhetővé a a vásárlók számára - írja a Világgazdaság.

Aggodalomra azonban így is akad ok bőven. A szakmában különösen a patikaalapítás liberalizációjától félnek, hiszen a tőkeerős cégek könnyedén meg tudnak felelni az elvárt követelményeknek (például házhozszállítási plusz-szolgáltatás).

A gyógyszertárak most különböző módszerekkel igyekeznek magukhoz kötni a vásárlókat. Pécs egyik legnagyobb (28 alkalmazottat foglalkoztató) patikájában elmondták: mindenkit arra bíztatnak, hogy bárhol vegye is meg az orvosságot, az ezzel kapcsolatos tanácsot itt kérje. Itt már egy éve bevezették a vércukorszint mérésének lehetőségét, amit - a szabályoktól függően - egyéb szolgáltatások is kiegészíthetnek majd.

Akadnak patikák, amelyekben külön berendezést állítottak fel, amellyel vérnyomást, testzsírtömeget és még számos más adatot lehet mérni. Ezen a téren azonban rövidesen akár jelentős minőségi ugrás is bekövetkezhet.

A Patikapénztár - amelynek hátterében gyógyszerészek állnak - már bejelentette, hogy tagjai számára komplex prevenciós csomagokat állít össze. A kassza ügyvezető igazgatója, Lukács Marianna elmondta: szakértőik azt javasolták, hogy az egészségmegőrzési teendők terén ne csak az orvosokra, hanem a gyógyszerészekre is támaszkodjanak.

Jelenlegi terveik szerint a patikákban prevenciós sarkokat alakítanának ki, amelyek igénybevétele a Patikapénztár tagjai számára valószínűleg ingyenes lenne. A beruházáshoz a népegészségügyi program keretében uniós forrásokat próbálnak igénybe venni. A kezdeményezés áprilisban, 1200 patikában indulhat el.