Fele-fele arányban enyhítik az agrárkárokat

Vágólapra másolva!
Január 28-ig lehet még belépni a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerbe. A rendszert a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal működteti. A hektáronként 1000, illetve gyümölcsös esetén 3000 forintos befizetéshez az állam azonos összeget tesz hozzá, ebből kártalanítják azokat a gazdákat, akiknek a földjén az időjárás, vagy a víz okoz kárt.
Vágólapra másolva!

A nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerről szóló törvény alapján január elsejétől kell az agrárbiztosítási rendszerbe belépni, hogy az adott évben kártalanítást kaphasson a termelő, de az idén ez a határidő január 26. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter által kiadott végrehajtási rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg. Ez határozza meg, hogy mekkora kár esetén fizet a kvázi biztosító.

A miniszter a rendeletében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH) jelöli ki a kárenyhítő rendszer működtetésére. A rendszer - törvényben megfogalmazott - működésmódja a következő: a gazdálkodók által befizetett összeghez az állam azzal azonos összeget tesz be a rendszerbe, a működtető pedig ebből fizeti ki a károkat. Az állam kötelezettséget vállal arra, hogy minden évben befizeti a maga részét, és ha pénz marad a kasszában, akkor azt nem vonja el.

A regisztrált gazdálkodók szerződést kötnek a működtető szervezettel és vállalják, hogy szántó művelési ág esetén 1 000 forintot, szőlő és gyümölcsös művelési ág esetén pedig 3.000 forintot fizetnek be - az általuk művelt terület után - hektáronként. A befizetés határideje minden év szeptember 30-a. Az MVH a szerződéskötést nem tagadhatja meg.

Kifizetésre - az így biztosított termelő - csak akkor jogosult, ha a kára eléri a rendeletben meghatározott mértéket. Ez téli- és tavaszi fagykárnál, valamint belvízkárnál 50 százalék. Árvízkárnál teljes pusztulás, míg aszálykárnál bármekkora károsodás esetén fizet a rendszer. A kár kiszámítása úgy történik, hogy a megelőző három kármentes év átlagtermését összevetik a károsult év tényleges termésével. A különbséget a miniszter által meghatározott árakon forintosítják.

A kárenyhítő juttatás legfeljebb a hozamérték csökkenés összege lehet. Ha az adott évben a kasszában lévő pénz kevesebb, mint az összesített hozamérték csökkenés, úgy a rendszerrel szerződő valamennyi termelő arányosan kevesebb kártalanításhoz jut. Akinek üzleti biztosítása is van, szintén a hozamérték csökkenésig kaphat kártalanítást, de ebből le kell vonni azt az összeget, amit a biztosító kifizetett.

A károkat 10 napon belül kell bejelenteni, de legkésőbb november 10-ig kell beadni az MVH-hoz. A működtető szervezet a károkat december 20-ig összegzi. A konkrét igények elbírálásának határideje a következő év február 28.-a. A kifizetési tervet a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek is jóvá kell hagynia.