Hazai aggodalmak a romániai sertéspestis miatt

Vágólapra másolva!
Románia uniós csatlakozásával a magyar-román határon megszűnt az állategészségügyi ellenőrzés. A húsipar aggódik a sertéspestis esetleges behurcolása miatt.
Vágólapra másolva!

A magyar sertésszektor összeomlását is eredményezheti, ha a Romániában kialakult sertéspestis Magyarországon is lábra kap - hangoztatta Berczik Attila, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) ügyvezető titkára az MTI-nek.

A betegség megjelenése ugyanis azzal járna, hogy tilos lenne a magyar sertéshúst kivinni az országból, és kényszervágásokra is sor kerülne - mutatott rá Berczik Attila.

Ezért a Hússzövetség felhívja a sertésszektor minden szereplőjének figyelmét, hogy a legnagyobb gondosság elvét alkalmazva tartson és tartasson be minden megelőző intézkedést, hogy megakadályozzák a sertéspestis behurcolását.

Az aggodalmakkal kapcsolatban az MTI megkeresésére Süth Miklós országos főállatorvos rámutatott: január elseje óta Magyarország Romániával szomszédos határszakaszán már nincs állategészségügyi ellenőrzés. Az uniós szabályok betartását a román állategészségügyi szolgálatnak kell garantálnia.

Az országos főállatorvos jelezte ugyanakkor, hogy az unió a csatlakozó két balkáni országnak, Romániának és Bulgáriának határozatban írta elő, hogy nem szállíthat élő sertést és semmilyen, sertésből származó anyagot az unió területére, így Magyarországra sem. Süth Miklós emlékeztetett arra, hogy Magyarország évek óta mentes a sertéspestistől.

A Hússzövetség adatai szerint a magyar húsipar tavalyi árbevétele 300 milliárd forint körül alakul, hasonló nagyságú lesz, mint az előző évi. Becslések szerint az ágazatban a teljes forgalom 25-30 százalékát teszi ki a feketegazdaság. Magyarországon jelenleg a sertések száma 4 millió körüli.