Elemzők 6,5 százalékos inflációt vártak

Vágólapra másolva!
Egyöntetűen 6,5 százalékos vagy annál valamivel magasabb 12 havi magyarországi inflációt jósoltak decemberre londoni feltörekvő piaci elemzők. A várható pénzügypolitikai reakcióról eltérőek voltak a vélemények.
Vágólapra másolva!

Szűk, 0,3 százalékpontos sávban mozgó, 6,5-6,8 százalék közötti éves inflációs prognózist adtak 2006 utolsó hónapjára, 6,63 százalékos átlaggal az MTI által hétfőn kérdezett, illetve előrejelzéseikben szemlézett vezető londoni befektetési és elemző házak. A várható jegybanki kamatemelésekről azonban nem adtak egységes előrejelzést a házak.

Dwyfor Evans, a Bank of America (BoA) londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke - aki 6,6 százalékos decemberi inflációt jósolt - azt mondta: a "nagy kérdés" nem a decemberi adat, hanem az, hogy mikor és milyen szinten tetőzik az idén az infláció. Evans szerint ennek előrejelzése azért "problematikus", mert nehéz kiszámítani, hogy a decemberi és a januári hatóságiár-változásoknak mekkora hatása lesz fogyasztói szinten.

A BoA "valamivel borúlátóbb, mint az MNB", és 8,5 százalék felett várja a tetőzést - véli a ház vezető elemzője. A cég a második félévtől azonban "éles fordulatra" és gyors inflációcsökkenésre számít, amit a jegybanki kamat is követni fog, tette hozzá Evans. A Bank of America alelnöke kiemelte, hogy az MNB alapállása már most is "galamb", és hamarosan még inkább az lesz.

A lefelé forduló idei kamatpálya kilátásával egyetért a JP Morgan londoni befektetési és elemző részlege is, amely decemberre 6,5 százalékos éves drágulási ütemet valószínűsít. A ház szerint az MNB szigorító ciklusa a jelenlegi 8,00 százalékon tetőzött; a kamatszint szeptemberre 7,50, decemberre 7,00, jövő márciusra 6,75 százalékra csökken.

Ettől gyökeresen eltérő MNB-kamatpályát vázolt fel hétfői londoni elemzésében a BNP Paribas. A ház, amely 6,7 százalékos magyarországi decemberi inflációra számít, a szerinte meredeken tovább gyorsuló infláció miatt már az idei első negyedévben 0,75 százalékpontos újabb kamatemelést és így 8,75 százalékon tetőző jegybanki kamatot jósolt. A cég az év egészére szóló korábbi előrejelzésében azt valószínűsítette, hogy a magyar jegybanki kamat az év végéig is csak negyed százalékponttal süllyed, 8,50 százalékra.

Raffaella Tenconi, a Dresdner Kleinwort londoni Magyarország-elemzője hétfői előrejelzésében 6,7 százalékos decemberi inflációt jósolt, és azt, hogy a drágulási ütem 8,00 százalék körül tetőzik az első két hónap folyamán. Ezt azonban elsődlegesen a szabályozott áraknak a költségvetési csomaghoz kapcsolódó emelkedése hajtja majd, ezért a ház arra számít, hogy az MNB a következő hónapokban nem változtat alapkamatán.

Érződik ugyan belső árnyomás is a gazdaságban, főleg az erős béremelkedés miatt, mivel azonban a monetáris politika módosításának hatása mindig késleltetve jelentkezik a gazdaságban, a londoni Dresdner-elemző szerint a következő hónapokban végrehajtandó bármely kamatemelés éppen akkor szűrődne át, amikor a hazai fogyasztás már egyébként is meredeken lassul a költségvetési takarékossági lépések miatt.

Raffaella Tenconi szerint kamatemelés csak abban az esetben lenne valószínű, ha a forint megint komoly nyomás alá kerülne.

Jóllehet a kormánypártok tisztújítási döntései, valamint a vezetőváltás az MNB élén - és az, hogy a Fidesz valószínűleg újabb kormányellenes tiltakozásokat szervez a megszorítások miatti elégedetlenség kihasználásával - rövid távon várhatóan nyomást gyakorol majd a befektetői hangulatra és a forintra, a Dresdner Kleinwort szerint azonban egyik tényező sem jelent komoly veszélyt a reformfolyamatra.

Londoni befektető-, illetve elemzőházak

Decemberi 12 havi infláció előrejelzések

UBS

6,6 százalék

Deutsche Bank

6,6 százalék

Crédit Suisse

6,7 százalék

Bank of America

6,6 százalék

Dresdner Kleinwort

6,7 százalék

JP Morgan

6,5 százalék

BNP Paribas

6,7 százalék

Goldman Sachs

6,5 százalék