A nagyobb biztosítók nyertek a kgfb-váltáson

Vágólapra másolva!
A múlt év végén kötelező gépjármű-felelősségbiztosítót (kgfb) váltó autósok száma körülbelül 400 ezer volt, a vesztesek és a nyertesek között nagyobb és kisebb biztosítók is voltak, a mai állás szerint a két legnagyobb piaci szereplő nem veszített ügyfeleket.
Vágólapra másolva!

Miután végleges számok majd csak februárban lesznek az egyes biztosítóknál, a váltás irányára a nagy internetes brókerek adataiból lehet következtetni.

A biztositas.hu-nál 40 százalékkal emelkedtek múlt év utolsó két hónapjában az új kötések, az egy évvel korábbihoz képest - mondta Rácz István ügyvezető. Az 52 ezer új szerződő 20 százaléka választotta a Közlekedési Biztosító Egyesületet (KÖBE), 16 százaléka az Uniqa Biztosítót, 10 százaléka a most piacra lépett Signal Biztosítót, míg 9 százaléka a MÁV Általános Biztosító Egyesületet.

Az első négy helyezett ugyanaz a netrisk.hu brókernél is, csak éppen a sorrend más. Náluk az Uniqa vezet 17 százalékkal, azt követi a MÁV Egyesület 15, a KÖBE 12, illetve a Signal 9,5 százalékkal. Haraszti Zsolt ügyvezető úgy vélte, hogy a két cég közti sorrendkülönbséget az okozza, hogy az ő rendszerükben kötelező volt végigmenni valamennyi kedvezményen, így többen találtak olyat, amire nem is gondoltak. A netrisk.hu egyébként 62 500 új szerződést kötött, éppen annyit, mint egy évvel korábban.

A felmondások sorrendje a biztositas.hu-nál: Allianz (25 százalék), Generali-Providencia (15 százalék), K&H (12 százalék), Magyar Posta Biztosító (9 százalék). Ugyanez a netrisk.hu-nál: Allianz (24 százalék), Generali-Providencia (11,5 százalék), K&H (11 százalék), Magyar Posta Biztosító (8 százalék).

Az elszerződés miatt a brókereknél veszteséget mutató biztosítók közül az Allianznál - nem végleges adatok szerint - 120 ezer új szerződés áll szemben 100 ezer felmondással, vagyis a szaldó pozitív. A legnagyobb autós biztosító évek óta veszteséggel zárta a váltási időszakot.

A Generali-Providencia (a második számú piaci szereplő) 60 ezer felmondással és ugyanennyi új kötéssel - szintén nem végleges adatok alapján - nullszaldóval jött ki a váltásból - mondta Jákfalvi Zoltán gépjármű biztosítási osztályvezető.

A nyertesek közül az Uniqa 29 ezer felmondást regisztrált, és idáig 34 500 új szerződést vettek számba - mondta Ertl Pál, a biztosító nem életbiztosításokért felelős igazgatósági tagja. Az új szerződések száma azonban emelkedni fog, mivel még több tízezret nem dolgoztak fel.

A MÁV Egyesületnél 11ezer felmondással áll szemben 25 ezer új kötés - közölte Banyár József felügyeleti biztos. Pedig a biztosító csak egy hónapos késéssel, december elején szállhatott be a versenybe.

A KÖBE 25 ezer felmondás mellett 42-44 ezer új szerződést kötött.