A vártnál kedvezőbb a 2006-os hiány

Vágólapra másolva!
Kedvezőbben alakult a vártnál a 2006-os évi államháztartási hiány. A deficit a GDP 8,7 százalékát tette ki 2006-ban, ez 7 milliárd forinttal kevesebb a számítottnál. Tátrai Miklós, a pénzügyminisztérium államtitkára szerint már érezhetőek a kormány második félévben tett intézkedéseinek kedvező hatásai.
Vágólapra másolva!

Érezhetők a kormány 2006 második félévében tett intézkedései a Pénzügyminisztérium szerint. Tátrai Miklós PM-államtitkár a 2006-os hiányszám ismertetésekor elmondta: a legrosszabb forgatókönyvekhez képest jobban alakult az államháztartás egyenlege, kedvezőbb a végső hiányszám.

A prognózissal szemben 2006-ban 8,8 százalékos GDP-arányos deficit helyett 8,7 százalékra teljesült a pénzforgalmi hiány. A központi költségvetés hiánya 1959,2 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapokkal és a társadalombiztosítással együtt ez összesen 2033,8 milliárd forint, önkormányzatok nélkül. A központi hiányszám 7 milliárd forinttal lett kevesebb a vártnál.

Bár az eredményszemléletű hiányról még nem áll rendelkezésre adat, az előre jelzett 10,1 százalékos GDP-arányhoz képest várhatóan kevesebb lesz, Tátrai államtitkár szerint 9 és 10 százalék közé várható.

A kedvező makrofolyamatok miatt jelentős autópályahitel-átvállalás történt: a 2006-os évben összesen 416 milliárdnyi, ez a GDP 1,8 százaléka, amely része az eredményszemléletű hiánynak. Jelentős haladás történt a maradvány csökkentésében, 2006. év elején 550 milliárd volt, most várhatóan 390 milliárd lesz, további csökkenő tendenciát előrevetítve.

Az őszi törvénymódosításoknak köszönhetően a bevételi oldalt is stabilizálták, mondta el a PM államtitkára. Az előirányzatoknál magasabb szinten folyt be az adó egyes területeken, a jövedéki adóban van érdeminek nevezhető többlet. Az év folyamán bevezetett egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásból (ekho) összesen 4,2 milliárd forint bevétel származott. Ugyanakkor az év folyamán az evásokat övező bizonytalanság nem múlt el nyomtalanul: bár nem jelentkeztek ki annyian, mint azt várták, sokan hozták előre a számlázást, ezért lett alacsonyabb a befolyó összeg.

Orrnehéz első negyedévet vár a PM

"Minden alap megvan ahhoz, hogy bizakodva tekintsünk 2007 elé" - jelentette ki a PM államtitkára. A 2007-es évben a minisztérium 6,8 százalékos eredményszemléletű, GDP-arányos hiányt vár, ez 1717 milliárd forint. A költségvetés azzal számol, hogy a múlt évi több mint 300 milliárdos autópálya-hitel átvállalás után 146 milliárdot az idén rendeznek. Ennek egy része, 86 milliárd forint már a múlt évben lezajlott, ez a GDP 0,3 százalékával csökkenti a 2007-re várható hiányt.

Tátrai Miklós felhívta a figyelmet, hogy a 2007-es éven belül az eddiginél erősebb szezonális hatások érvényesülnek majd a kormány intézkedései nyomán. Ezek a hatások feltornázzák az első negyedéves hiányt, amely a 2., 3., 4. negyedévben majd kiegyenlítődik. "A negyedik negyedév lesz a szufficites" - jelentette ki Tátrai.

A bevételi oldalon az első negyedévre olyan tételek szerepelnek, amelyek a hatályos adójogszabályok miatt decemberben vagy legkorábban áprilisban folynak majd be. A kiadási oldalt a 13. havi bérfizetés, illetve a 13. havi nyugdíj terheli majd. Emellett olyan egyedi tételekkel számoltak, mint az energiaár-kompenzáció, a szolgáltatóknak fizetett előleggel, illetve a MÁV-nak juttatandó 47 milliárdos tőkeemelés. Agrártámogatásokból év elején 90 milliárd forintot fizetnek majd ki. Ezek a kiadások összesen 446 milliárd forintos eltérést eredményeznek az időarányos hiányszámtól.

A kötelező óvatossághoz képest még óvatosabb - értékelte a 2007-es hiány előrejelzést Barcza György, az ING Bank vezető elemzője. Barcza elmondta: a befektetők szempontjából mindenképpen kedvező az, hogy vannak tartalékok, azonban az elemző attól tart, hogy egy esetleges politikai népszerűségvesztés ellensúlyozására a kormány az év során hozzányúl ezekhez. Barcza szerint, amennyiben a folyamatok kedvezően alakulnak, a tervezett 6,8 százalékhoz képest a hiány 6,5 vagy akár 6 százalékos is lehet, GDP-arányosan.

Barsi Szabó Gergely