Megszűnés fenyegeti a kisebb vagyonvédőket

Vágólapra másolva!
A konszolidációs folyamat felgyorsulására számítanak az idén a hazai élőerős őrzési piac meghatározó szereplői. A szolgáltatás évek óta tartó rendkívüli alulértékeltsége, a múlt év végén bejelentett megszorító intézkedések, illetve a minimálbér emelkedése miatt számos, az ágazatban tevékenykedő kisebb cég szűnhet meg az idén, amelyek nem tudnak innovációra költeni.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi foglalkoztatási és fizetési előírások mellett már szinte lehetetlen gazdaságosan élőerős szolgáltatásokat nyújtani, az alacsony vállalási díjak törvényesen már nehezen gazdálkodhatók ki - mondta el a Világgazdaság érdeklődésére Kecskeméti Sándor, a G4S Biztonsági Szolgáltatások Zrt. vezérigazgatója.

Főként az év második felében várható, hogy ugrásszerűen megnő a nehéz gazdasági helyzetben lévő vagyonvédelmi cégek száma Mészáros Zsolt, az Őrmester Zrt. vezérigazgatója szerint, s ezt kihasználva a nagyobb vállalkozások felvásárlásokba kezdhetnek. A jelenlegi, mintegy háromezer élőerős őrzési szolgáltatást nyújtó társaság számának jelentős csökkenése összességében kedvező hatással lehet az ágazatra. A jóval kevesebb szereplő egységesebben léphetne fel, és így talán el lehetne érni a vállalási díjak emelését is - véli Kecskeméti Sándor.

Az élőerős őrzés alacsony jövedelmezősége miatt a terület legnagyobb szereplői igyekeznek új piacok felé nyitni, akár akvizíciók, akár innovációk révén. A G4S Biztonsági Szolgáltatások Zrt.-nél például ez évben a biztonságtechnikára, a távfelügyeletre, illetve a logisztikai szolgáltatásokra összpontosítanak. A társaság a múlt évben szerezte meg a beléptető rendszerek fejlesztésével és telepítésével foglalkozó győri Microraab Zrt.-t. Nagy lehetőséget lát Kecskeméti Sándor a megfigyelő rendszereknél jelenleg is zajló váltásban, ennek során a piac a korábbi analóg berendezésekről átáll a digitális megoldásokra. A tavalyi, valamivel több mint kilencmilliárd forint után tíz százalék körüli növekedéssel számol erre az évre a G4S-nél Kecskeméti Sándor.

Elsősorban a biztonságtechnika és a távfelügyelet területén tevékenykedő cégek akvizíciójára készül az Őrmester Zrt., amely jelenleg is tárgyal egy ebben a szegmensben érdekelt miskolci vállalattal. A társaságnál arra számítanak, hogy 2007 mérföldkő lesz a külföldi leányvállalatok életében, Románia uniós csatlakozásával például jelentősen megnőhet a vállalat ottani megbízásainak száma. Emellett a szerbiai és a szlovákiai leányvállalatoknál is kiemelten kezelik a biztonságtechnikai és távfelügyeleti szolgáltatások fejlesztését.

Az olyan országos hálózatú üzletláncok, mint a Tesco, az Auchan és a Praktiker élőerős őrzését ellátó vagyonvédelmi vállalat 2007-ben tovább kíván nyitni a kereskedelmi üzletláncok felé. A cég a múlt év végén nyerte el a Plus kiskereskedelmi üzletlánc 62 budapesti boltjának őrzését, és várhatóan még az első negyedévben újabb megállapodást írnák alá egy országos hálózatú kereskedelmi céggel. A cégnél a tavalyi 1,6 milliárd forintos forgalom után, az idén már kétmilliárd forint feletti árbevételt terveznek - mondta el Mészáros Zsolt.