Az enyhe tél nyomja le a ruházati cikkek árát

Vágólapra másolva!
Az enyhe tél az egész európai ruházati piacra hatott. Az előzetes hírek szerint meglehetősen kevés téli holmi fogyott, és ha január végén vagy februárban köszönt be a hideg, akkor várhatóan tovább tartanak majd a nagy leértékelések - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Rendszerint karácsony után, december 27-én kezdődik Ausztriában a parndorfi outletben a téli leértékelés, idén azonban a meleg miatt már december 16-án megkezdődött az árleszállítás.

Magyarországon is roskadoznak a téli választéktól az üzletek polcai, pedig ilyenkor általában már a tavaszi kollekcióval kezdik megtölteni a kiürült boltokat. Helyenként idén is megjelent már a tavaszi választék, de inkább csak mutatóba, jellemzően még kivárnak a kereskedők, abban bízva, hogy egy esetleges februári hidegben értékesíthetik - akár alacsonyabb áron is - a téli készletek egy részét.

A leárazások itthon karácsony után kezdődtek, de az igazi dömping január első hetében indult a plázákban, szinte mindenütt 30-50-70 százalékos árvágással.

Ami nem jó a belvárosi kereskedőknek, az jó lesz az outleteknek. Szebenyi Miklós, a Premier Outlet ügyvezető igazgatója szerint azzal kell számolni, hogy a következő téli szezonban jelentős mennyiségű és bő választékú kollekció érkezik majd az ottani márkaboltokba, nyilvánvalóan olcsón. A Premier is érzékelte a szokatlanul meleg tél hatását: a gyérebb forgalmat a megszorító intézkedéseknek is be lehetne tudni, de Szebenyi szerint sokkal inkább arról van szó, hogy hidegben szívesebben vásárolnak a fogyasztók.