Nem elég gyors az IBM növekedése

Vágólapra másolva!
Eshet az IBM részvények ára a tőzsdén pénteken. A cég csütörtökön éjjel tette közzé negyedéves gyorsjelentését, amely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az informatikai cégek tavalyi negyedik negyedévről szóló eredményei eddig elég lehangolóra sikerültek, emiatt visszaeshet az érdeklődés a technológiai részvények iránt.
Vágólapra másolva!

Nem volt elég gyors az IBM növekedése a cég 2006-os negyedik negyedéves jelentése szerint. A csütörtök éjjel közzétett jelentés szerint a cég hardver eladásai 4,3 százalékkal nőttek 2006 utolsó negyedévében, a növekedés a harmadik negyedben még 8,9 százalékos volt - írja a Bloomberg hírügynökség.

Az IBM nettó bevétele 3,54 milliárd dollár volt a negyedik negyedévben. Egy évvel korábban ez az összeg 3,19 milliárd dollár volt. A növekedés elsősorban az adócsökkentésnek tudható be. A cég ugyanakkor 17,8 milliárd dollár értékben írt alá szerződést Texas állammal, valamint a német hadsereggel.

"Voltak itt jó hírek, de rossz hírek kioltották a hatásukat" - véleményezte az IBM gyorsjelentését Rob Enderle technológiai piaci elemző. A szakember szerint "általános idegesség" tapasztalható a piacon a technológiai részvényekkel szemben.

A rossz piaci hangulatot az okozza, hogy az IBM mellett az Apple és az Intel is a vártnál kedvezőtlenebb fejlődésről számoltak be negyedik negyedéves gyorsjelentéseikben. A cégek mostanában inkább szoftver frissítéssel oldják meg a számítástechnikai fejlesztéseiket, ez pedig nem túl jó hír a hardver gyártó IBM-nek. Ráadásul a cég eladta a kínai Lenovónak Laptop üzletágát, ezért tovább szűkült piaci mozgástere.