Elmaradhat a bérajánlás

Vágólapra másolva!
Sokat engedtek követeléseikből a szakszervezetek, de továbbra sem született alku az éves ajánlott bruttó béremelésről - írja a Népszabadság. Amennyiben a jövő héten sem születik megegyezés, idén elmaradhat az országos béralku. Ha nincs megegyezés akár az OÉT léte is veszélybe kerülhet.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem született megállapodás az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) az ajánlott éves bruttó keresetnövekedésről. A Népszabadság beszámolója szerint a felek álláspontja először közeledett az október óta tartó béralkuban, de megállapodás továbbra sem született.

Az OÉT ajánlása a munkahely és az ágazati béralkukban bír irányadó szereppel, igaz el lehet tárni tőle. Ha január végéig nincs megállapodás, nincs értelme a további tárgyalásoknak, mert az egyes munkahelyeken addigra már megegyeznek a keresetnövekedésről.

Az OÉT-nek azért is szüksége volna a mielőbbi bérmegállapodásra, mert már az érdekegyeztető tanács léte is veszélybe került. Sólyom László köztársasági elnök szerint olyanok is ülnek a tanácsban, akiknek demokratikus legitimációja megkérdőjelezhető, ezért nem írta alá az OÉT-ről szóló törvényt.

A köztársasági elnök kifogásai pénteken meghozták a tárgyalási kedvet: tegnap a munkáltatók már 4-8 százalékos sávval kezdtek, míg a munkavállalói érdekképviseletek arról beszéltek: számukra csak az elfogadhatatlan, ha a keresetemelési ajánlás a várt - 6,3 százalékos -inflációnál jóval kisebb számot tartalmaz. Aztán a munkáltatókkal folytatott zártkörű eszmecsere után ki is mondták: számukra elfogadható a 6-9 százalékos ajánlás. (Az ajánlás általában a bruttó keresetek emelésére vonatkozik, és többnyire sávos.) Ez azért jelentős engedmény, mert a szakszervezetek most először fogadják el, hogy a nettó keresetek reálértéke csökkenni fog az idén.

A munkáltatók azonban ragaszkodtak a 4-8 százalékos sávhoz, vagyis ahhoz, hogy még a bruttó kereseteknél se határozzák meg az inflációt elérő emelést ajánlásként. Ez a szakszervezetek számára elfogadhatatlan. A tárgyalások jövő héten folytatódnak.