Sikertelen magánosítás a Bábolnánál

Vágólapra másolva!
Eredménytelennek nyilvánította a saját gazdaságainak értékesítésére kiírt pályázatait a Bábolna Zrt. igazgatósága. A két gazdaság eladása a rövid határidő miatt lett sikertelen, pedig a Bábolna privatizációja, a kormány döntése szerint csak akkor lehetséges, ha túladtak ezeken az üzemeken.
Vágólapra másolva!

A november végén meghirdetett privatizáció többek között azért volt sikertelen, mert a pályázók szerint nem volt a legkedvezőbb az eladás időzítése - mondta Kocsis Péter, a lebonyolítással megbízott Gordius Consulting Rt. vezérigazgatója. A beadási határidő január 2-án járt le, és a megelőző ünnepek miatt egyes érdeklődők nem véglegesíthették pályázatukat. Ráadásul az értékesítési konstrukció speciális volt, mert az eszközvagyonra és a földterületekre külön-külön (vagyis a Bábolna Zrt. és az NFA által) kiírt tendereket együttesen kellett elbírálni. Pályázatok így is érkeztek, de több potenciális vevő jelezte, hogy nem tudott felkészülni a különleges helyzetre. A bábolnai igazgatóság ezért az eredménytelenné nyilvánítás mellett úgy döntött, hogy a közeljövőben újabb értékesítési fordulót hirdet meg - írja a Világgazdaság.

A pályázatok néhány technikai módosítás után, várhatóan január végén jelennek meg. Ma az valószínűsíthető, hogy az ár és az egyéb lényeges feltételek nem változnak. Ugyanakkor aktualizálni kell az információs memorandumban a gazdaságok állatállományát, készleteit és mezei leltárait, mivel azok eltérhetnek a novemberi állapottól. A beadási határidő harminc nap lesz, így március első felében a bábolnai igazgatóság már értékelheti az új ajánlatokat.

A kormány korábbi határozata szerint az ÁPV többségi tulajdonában lévő társaságnak két eszközvagyonát kellett volna eladnia a hozzájuk tartozó földekkel együtt. A kerteskői gazdaság minimálára 200 millió, a szendrőié 232 millió forint volt, míg az állatállomány és a készletek értéke 240 milliót tett ki. Az értékesítésre szánt terület együttesen meghaladta a 6660 hektárt. A földek az agrártárcához tartozó Nemzeti Földalap (NFA) vagyoni körébe tartoznak.

A szendrői és a kerteskői gazdaság eladását egyrészt az indokolja, hogy a bevétellel csökkenthetők a szintén privatizációra váró Bábolna Zrt. kötelezettségei. Így a cég pénzügyi helyzete javulhat, értékesíthetőségi esélyei pedig nőhetnek. A kormány határozata szerint a Bábolnai Zrt.-t csak azután lehet eladni, ha a két gazdaság magánosítása befejeződött. Az ÁPV tavaly már kiírt egy pályázatot az "anyacég" értékelésére, így a társaság a kerteskői és a szendrői üzemek magánosítása után gyorsan meghirdethető lesz.