Kevesebb cég alkalmazna pályakezdőt

Vágólapra másolva!
Magyarországon 2006-ban a cégek 34 százaléka vett fel pályakezdőket, míg az egy évvel korábbi felméréskor a vállalkozások csupán 31 százaléka tervezte ezt az évre. Az új felvétel adatai a pályakezdők iránti mérséklődő keresletre utalnak; most már a cégek alig 23 százaléka tervezi, hogy 2007-ben pályakezdőt alkalmaz - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A 250 főnél nagyobb szervezetek 63 százaléka tervez ilyen lépést, míg a 20-49 főt foglalkoztatók 21 százaléka, az ennél kisebbek esetében az arány csupán 19 százalék. A tervezett létszámfelvétel aránya a pozitív választ adó munkáltatóknál a statisztikai létszám 3 százalékát teszi ki - derül ki a szociális tárca - a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) bevonásával készített legújabb munkaerő-piaci prognózisából.

A felmérés szerint egyre népszerűbb a Start-kártyával való foglalkoztatás. A megkérdezett cégek hatoda foglalkoztatott 2006-ban ilyen státusú fiatalt. Összességében 2006-ban az alkalmazott pályakezdők 59 százalékának volt kártyája. Az ilyen dolgozók aránya az év végére elérte az összes alkalmazott 2,4 százalékát.

Kedvezményfüggő az alkalmi foglalkoztatás is, ahol fontos szerepet játszik az egyszerűsített közteherviselést biztosító, úgynevezett AM-könyv. A megkérdezett gazdasági szervezetek között magas, 22 százalék azon cégek aránya, amelyek rendszeresen foglalkoztatnak alkalmi munkavállalókat - ez több mint négy százalékpontos emelkedés 2005-höz képest. A prognózis szerint ez az arány a jövőben változatlan marad. Az egyes ágazatok közül a mezőgazdaságban 33, a vendéglátásban pedig 57 százalék az AM-könyvvel történő, jellemzően szezonális foglalkoztatás aránya, míg az építőiparban mindössze 22 százalék.

Az AM-könyves megoldással élő cégek, átlagos létszámukhoz képest 22 százalékos többlet-foglalkoztatást érnek el e lehetőséggel. Például a mezőgazdaságban az AM-könyvet alkalmazók létszámuk 43 százalékát így foglalkoztatják. Elsősorban a kkv-k esetében képvisel jelentősebb arányt az alkalmi foglalkoztatás. Az alkalmi munkavállalókat alkalmazó cégeknél a foglalkoztatás időtartama átlagosan 26 munkanapot tesz ki évente.

Viszonylag gyakran alkalmazott megoldás a munkaerő-kölcsönzés, ezzel a lehetőséggel a megkérdezett cégek 4,5 százaléka élt. Ahol viszont ehhez a megoldáshoz folyamodnak, ott a kölcsönzött munkaerő átlagos aránya eléri a teljes létszám 25 százalékát, a teljes versenyszektorra vetített súlyuk viszont csak 4 százalékot tesz ki. A 2007-re vonatkozó előrejelzés szerint tovább nő a kölcsönzés súlya: a vállalkozások 11 százaléka tervezi növelni és 9 százalékuk csökkenteni a kölcsönzött munkaerő nagyságát.

A felmérés szerint a külföldi munkavállalók alkalmazására irányuló igények alig változtak az utóbbi években. Amíg 2004-ben a cégek 18 százaléka foglalkoztatott külföldit, addig 2005-ben 19,7 százalék, 2006-ban pedig 20,3 százalék. A folyamatos gyarapodás tovább tart az idén, mivel a vállalkozások 26 százaléka számol külföldiekkel, akik foglalkoztatásához az egyes szakmákat jellemző magyarországi munkaerőhiány mellett a növekvő bérszínvonal is hozzájárul. Az adatfelvétel szerint a versenyszektorban foglalkoztatottak között 2005-ben 3,2, 2006-ban pedig 2,4 százalékot tett ki a külföldi munkavállalók aránya. A külhoni munkavállalók fele az EU-tagállamokból származik.