Vágólapra másolva!
Egyelőre mégsem lehet kedvezményes adókulcs mellett hazahozni a külföldön tartott, le nem adózott jövedelmeket. A kormány őszre ígérte a jogszabálytervezetet, az azonban megrekedt az egyeztetési fordulók egyikében.
Vágólapra másolva!

A korábbi pénzügyminisztériumi nyilatkozatok szerint ezermilliárd forintnyi pénz van külföldön, aminek a tíz százalékos adóztatásával százmilliárdos bevételt könyvelhetne el az állam. A 2007-es, a Magyar Közlönyben olvasható jogalkotási programban viszont nyoma sincs a tervezetnek - írja a Napi Gazdaság.

Az eredeti javaslat szerint az összegeket tízszázalékos adóteher mellett lehetett volna egy hazai pénzintézeten keresztül Magyarországra juttatni. A tulajdonos pedig anonim maradt volna a hazai hatóságok előtt. A névtelenséget csak akkor kellett volna feladni, ha az adóhatóság - például egy vagyonosodási vizsgálat kapcsán - bukkan az összegre, és firtatja annak forrását. Az adózónak ekkor csak azt kellett volna igazolnia, hogy amnesztiás pénzről van szó.

Az első tervezetet a lap értesülései szerint kockázatosnak találták. Teljes inkognitó mellett lehetett volna feketén, esetleg illegális tevékenység folytán keletkező pénzeket Magyarországon tisztára mosni. A szakértők pedig megkérdőjelezik azt, hogy a jövőben készíthető-e egyáltalán olyan jogszabály, amely biztonsággal kiszűri a feketepénzeket.