Leállítaná az EU a túlzottdeficit-eljárásokat

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság támogatásáról biztosította kedden Németország, Franciaország és Olaszország hosszú távú államháztartásihiány-csökkentési tervét, kilátásba helyezve a túlzott deficit miatt folyó eljárások megszüntetését. Joaquín Almunia pénzügyi biztos emellett nagyobb erőfeszítésekre is ösztönözte az országokat.
Vágólapra másolva!

Az eurózóna e három legjelentősebb országa mellett a bizottság értékelte Szlovákia, Szlovénia, Ciprus, Dánia és Hollandia teljesítményét is, a kiegyenlített költségvetés érdekében középtávra megfogalmazott célokat, illetve - az euróövezethez még nem tartozó, említett államok esetében - a közös pénzhez való csatlakozás előkészületeit. Az értékelésekből kiderül: valamennyien azt jelezték, hogy legkésőbb középtávon az uniós elvárásokkal teljesen összhangban lévő államháztartást mutatnak fel.

Joaquín Almunia brüsszeli sajtótájékoztatóján ismét arra hívta fel az országok figyelmét, hogy éljenek a mostani kedvező gazdaságnövekedési kilátások adta lehetőséggel, és az uniós szabályoknak megfelelően legalább évi 0,5 százalékponttal mérsékeljék államháztartásuk hiányát. E követelménnyel szemben az idei francia hiánymérséklés mindössze 0,2 százalékpontos lesz, Németország pedig 2008-ig nem is számít további deficitmérséklésre - emelte ki Almunia. Nem elégedett e téren a bizottság Szlovéniával sem, ahol a biztos szintén további csökkentést sürgetett.

Németországgal, Franciaországgal és Olaszországgal szemben az unió túlzottdeficit-eljárást folytat, mivel korábban túllépték a GDP-hez mért 3 százalékos államháztartási hiányt, ami az euróövezet stabilitását biztosító szabályok megszegésének számít.

Németország 2002 és 2005 között lépte túl ezt a mértéket, 2006-ban 1,9 százalékra vitte le a hiányt, és az idén a deficitet a GDP 1,5 százalékában tervezi, utána viszont 2009-ig további mérséklést nem helyez kilátásba. Az EU ezért februárban várhatóan úgy dönt, hogy nem folytatja tovább a Berlinnel szembeni eljárást.

Az értékelésben Franciaország esetében is a jó konjunktúra deficitmérséklésre történő kihasználására szólított fel a bizottság. Párizs 2002-ben szegte meg a 3 százalékos szabályt, de 2005-ben és azután a hiány már e küszöb alá került, így a Franciaországgal szemben indított eljárást is várhatóan a jövő héten befejezik.

Olaszországtól a bizottság a 3 százalékos hiányküszöb teljesítését idén várja - tavaly a deficit még ennek közel kétszerese volt. Almunia jelezte, hogy amennyiben ez bekövetkezik, és a jövő tavaszi statisztikák igazolják, Brüsszel 2008 májusában javaslatot tehet az eljárás megszüntetésére. A biztos hangoztatta ugyanakkor, hogy az olasz kormány még nem jelezte, milyen intézkedésekkel készül leszorítani a deficitet.

Hollandia 2009-ben már többletes költségvetést tervez. Ennek ellenére a bizottság szerint ügyelnie kell arra, hogy a "szerkezeti pozíciója erős maradjon".

A bizottság elfogadta Szlovákiának az euró 2009. évi bevezetésére vonatkozó tervét, konvergenciaprogramját, azzal a megjegyzéssel, hogy az államháztartás hiányát az idén már a GDP 3 százaléka alá kellene leszorítani a prognosztizált 3,7 százalékkal szemben. Almunia azonban jelezte, hogy a szlovák konvergenciajelentést 2008 májusában kell értékelni az eurócsatlakozás esetleges jóváhagyásához - leszögezte, hogy korai még jósolgatni arról, megvalósulhat-e a szlovák elképzelés.

Ciprus már jövőre be szeretné vezetni az eurót, és felkészültségét a bizottság várhatóan tavasszal meg is vizsgálja. Az értékelés további nyugdíj- és egészségügyi reformokra szólítja az országot, és jelezte, hogy az infláció is a felső szint közelében alakul, bár az utóbbi leszorítására szolgáló erőfeszítések reálisak.