Ukrajna elektromos áramot bocsát aukcióra

Vágólapra másolva!
Az ukrajnai burstini szigeterőmű-rendszerből származó, nyugat-európai exportra szánt elektromos energiát már ebben az évben aukción értékesítik - jelentette be hétfőn Jurij Bojko ukrán fűtőanyagügyi és energetikai miniszter. E szerint a kormány határozata egy hónapon belül meg kell hogy jelenjen - írja a Kijevben megjelenő Ekonomicseszkaja Izvesztyija orosz nyelvű ukrán gazdasági lap.
Vágólapra másolva!

"Az eladást minél gyorsabban el akarjuk kezdeni... már ebben az évben megkezdődik" - mondta a miniszter, aki bejelentette azt is, hogy a meglévő exportszerződéseket felmondják, a jelenlegi vásárlóknak magasabb árat fognak ajánlani. A miniszter előrejelzése szerint egy megawatt elektromos energia kikiáltási ára elérheti a 80 USD-t.

Az idén aukción a burstini szigeterőmű-rendszer által termelt energiának csak egy részét fogják értékesíteni - nyilatkozta a lapnak Mihail Griscsenko, a minisztérium sajtószolgálatának szakértője, ugyanakkor nem tudta megmondani, pontosan mekkora részét. "Most van kidolgozás alatt az a mechanizmus, amelynek megfelelően ezt a rendszert kiterjesztjük a teljes mennyiségre" - mondta Griscsenko, hozzátéve, hogy az aukciós rendszert áprilisnál korábban nem vezetik be.

Jelenleg a burstini erőműből származó, exportra szánt energia műszaki felső határa télen 500 MW, nyáron 550 MW. Ez a mennyiség a következőképpen oszlik meg a vásárlók között: System Consulting (Magyarország 350 MW), Korlea Invest (Szlovákia 25 MW, Románia 20 MW) és annak leányvállalata, az Energy Capital (Magyarország, Szlovákián keresztül 105 MW).

Korábban a miniszter bejelentette, hogy meg kell emelni az exportszerződésekre vonatkozó árakat. Azt közölte, hogy az esetek többségében az árakat megnövelték, de a System Consulting esetében "ez egyelőre nem sikerült". Az Ekonomicseszkaja Izvesztyija adatai szerint ez a cég MW-onként 43 USD áron vásárolta az ukrán elektromos energiát. A külföldi eladás lebonyolítója az Ukrinterenergo állami vállalat.

A RoszUkrEnergo részvényese, Dmitrij Firtas tulajdonában levő Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft (Emfesz) sajtótitkára, Borisz Sesztakov őszintén megörült annak a lehetőségnek, hogy aukción lehet majd megvásárolni az áramot. "Készek vagyunk részt venni az aukción,...készek vagyunk becsületesen és átláthatóan küzdeni. Az egyetlen, amire nem állunk készen, az a kulisszák mögötti játék" - mondta a lapnak Sesztakov

A 80 US MW-onkénti ár teljesen elfogadható - véli Sesztakov. "Ha figyelembe vesszük, hogy minden vállalkozásnak megvan a költségoldala, akkor ez valamiféle közép-európai ár kellene hogy legyen, amelyből lejön egy meghatározott haszon, a közép-európai ár pedig ma 9-10 cent kilowattonként" - mondta a sajtótitkár a lapnak.

A Korleánál nem voltak hajlandók kommentálni a miniszter bejelentését. "Megvárjuk, amíg a helyzet világossá válik, azután sajtókonferenciáét tartunk és elmondjuk a véleményünket" - mondta a cég munkatársa az ukrán lapnak.

A System Consulting sem volt hajlandó értékelni a helyzetet, mondván, nekik szerződésük van az Ukrinterenergóval, és kommentálni csak nekik van lehetőségük. Nyikolaj Paskevicset, az Ukrinterenergo igazgatóját sem tudta a lap telefonon elérni.

A jelenlegi szerződések felmondása esetén az Ukrinterenergót nem kis összegű kötbér fenyegeti - mutat rá az Ekonomicseszkaja Izvesztyija. Egyes adatok szerint csak az Energy Capitallal kötött szerződés felmondása 50 millió USD büntetéssel terhelheti az állami külkercéget.

Magyar-ukrán kapcsolat

Szűk határkeresztező kapacitások esetén az európai uniós szabályoknak megfelelően aukciót kell tartani. Többnyire közös árveréseken fele-fele arányban osztozik a két szomszédos ország a határkeresztező kapacitáson, amelynek elosztását a résztvevők ajánlata alapján döntik el. Arra is van lehetőség, hogy megállapodás alapján döntsenek ebben a kérdésben, amire jó példa az osztrák-magyar rendszer.

A 2006. decemberében megtartott kapacitásaukción 2007. évre a magyar-ukrán határon meglévő 455 megawatt kapacitásból a Kapolyi László nevével fémjelzett System Consulting 350 megawattot kapott meg, az ukrán érdekeltségű Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft (Emfesz) 100 megawattot köthetett le, míg az Energy Capital öt megawatt határkeresztező kapacitáshoz jutott.

Ukrajnából Magyarországra csak az ukrán burstini erőműből lehet villamos energiát szállítani, mert a műszaki-technikai infrastruktúra csak ezt teszi lehetővé. Az eddigi gyakorlat alapján a magyar-ukrán határkeresztező kapacitást a meglévő kétoldalú szerződések alapján osztották szét.

Az Emfesz a múlt év októberében jelentette be, hogy egyéves szerződést kötött az Ukrinterenergo céggel 1,5 milliárd kilowattóra villamos energia vásárlására, amit a magyar szabadpiacon kíván értékesíteni.

A Magyar Villamos Művek (MVM) december végén közleményben hangsúlyozta, hogy a közüzemi villamosenergia-ellátás számára kifejezetten kedvező beszerzési forrást jelent a System Consulting által importált ukrán villamos energia, mert hozzájárul ahhoz, hogy a lakossági áramár "elfogadható szinten" maradjon. Akkor Kapolyi László az MTI kérdésére az árat nem árulta el, de utalt rá, hogy az a paksi atomerőmű által előállított áram termelői ára körül van. Az atomerőműben termelt villamos energia termelői ára - a korábbi tájékoztatás szerint - valamivel több, mint nyolc forint kilowattóránként.