Februártól jön a vizitbérlet

Vágólapra másolva!
Nem csak a finanszírozott egészségügyi szolgáltatók, hanem bármely jogi személy kibocsáthat vizitbérletet a héten megjelent kormányrendelet szerint. Ezzel az elektronikus pénztárcával a betegek fizethetik az alkalmanként 300-tól 1000 forintig terjedő vizitdíjat, ameddig fedezetük tart - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A vizitbérlettel a fedezet erejéig bármelyik, vizitdíjhoz kapcsolódó ellátás leróható. Ezt készül bevezetni az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. is, ahol a betegeknek először regisztrálniuk kell, ezután pedig sms-ben vagy egy zöld szám felhívásával fizethetik ki a vizitdíjat - mondta Lónyai Tamás igazgatósági tag.

A jogi személyek több szolgáltatóval szerződve előnyösebb ajánlatokhoz juthatnak, mivel a szolgáltatók csak az általuk nyújtott ellátások igénybevételére jogosító vizitbérletet bocsáthatnak ki. A díjak elszámolásának módját és mértékét a szolgáltatók és a vizitbérlet kibocsátója között a szerződésekben kell meghatározni. A szolgáltatókról listát írnak, ezt a bérlettel együtt kapja meg a felhasználó. A vizitbérlet a kibocsátás évében érvényes.

A bérlet mellett használható készpénz, önkéntes pénztári kártya, bankkártya és automata is a vizitdíj rendezésénél. A díjat alapesetben az ellátás megkezdése előtt, míg a kórházi napidíjat utólag, az elbocsátáskor kell befizetni. Minden egyes gyógyító és diagnosztikai találkozás egy alkalomnak számít, tehát fizetni kell. Kivételt képeznek azonban bizonyos esetek, például az orvos által elrendelt injekciós, infúziós kúra, kötözés, ha az ellátást nem orvos végzi. Ilyenkor nem kell fizetni, és nem számítanak fel díjat a tartós orvosi kezelések közül a cukorbetegséggel, rosszindulatú daganatokkal, véradással, vesedialízissel, AIDS-szel összefüggő ellátásokért sem - áll a rendeletben.

A biztosítottnak egy adott évben 20 napnyi napidíj megfizetése után, a további ellátásokat már nem kell állnia (a 20 napot külön kell számolni a háziorvosi és a járóbeteg-ellátásoknál). A befizetésekről a betegnek rendelkeznie kell számlákkal, nyugtákkal, így amennyiben visszatérítésre jogosult, azt az önkormányzat jegyzőjénél kérelmezheti, legkésőbb a tárgyévet követő 60 napon belül.

A jegyző a kérelemről 15 napon belül köteles dönteni, ha ez nem történik meg, automatikusan visszajár a kérelemben megjelölt összeg. A döntést az Egészségbiztosítási Felügyeletnél lehet megfellebbezni, ha azonban a kérelmező lemond erről a jogáról és az önkormányzat által megjelölt napon felkeresi a hivatalt, a jegyző rögtön dönthet kérelméről és helyben ki is fizethetik a jóváhagyott összeget. Az önkormányzati eljárásért külön összeget nem kell fizetni.

A rendelet vizitbérletre vonatkozó része február 15-én lép hatályba.