Az Airbridge veheti meg a Malévot

Vágólapra másolva!
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. igazgatósága csütörtökön úgy döntött, hogy csak az Airbridge Zrt.-t hívja meg a Malév privatizációs pályázatára kiírt tárgyalássorozat utolsó szakaszára, a litván LAL Investiciju Valdymas céggel pedig nem tárgyal tovább.
Vágólapra másolva!

Az igazgatóság ugyanis a litván cég pályázatáról megállapította, hogy a hiánypótlás késedelmesen és nem a megkívánt tartalommal érkezett, valamint a pénzügyi garanciák sem megfelelők.

Az igazgatóság döntése értelmében Airbridge Zrt.-vel tovább folytató tárgyalások célja az adásvételi szerződés véglegesítése és annak még vitatott pontjainak tisztázása. A Malév hiteleire nyújtott állami kezességvállalás feltételeinek megváltozásához a kormány jóváhagyása szükséges. A szerződés megkötésére a tárgyalások sikeres zárása és a kormány jóváhagyó döntése után kerülhet sor.

A tranzakciót lezáró döntésig, a magyar állam üzleti érdekeinek védelme érdekében az ÁPV Zrt. további információval nem szolgál. A privatizációs eljárás eredményének megállapítását követően részletesen tájékoztatják a közvéleményt a döntésről és körülményeiről.

A legjobb szakmai és pénzügyi ajánlatot adtuk a Malévra, amelyet garanciákkal is alátámasztottunk. Készen állunk a tárgyalások lezárására. - közölte a döntéssel kapcsolatban Borisz Abramovics, a pályázó cég fő részvényese.

Az AiRUnion légi szövetség öt légitársaságot foglal magába: a KrasAir Airlinest, a Domodedovo Airlinest, a Samara Airlinest, az Omskavia Airlinest és a Sibaviatrans Airlinest. A szövetségnek négy regionális központja van, ezek: Moszkva (Domodedovo), Szamara, Krasznojarszk és Omszk. Az AiRUnion flottája több mint száz repülőgépből áll.

Az ÁPV Zrt. igazgatósága a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával úgy döntött, hogy érvényesnek és eredményesnek nyilvánítja a hozzárendelt vagyonában lévő, jelenleg nulla értéken nyilvántartott mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészek értékesítésére kiírt pályázatot. A tenderre egy ajánlat érkezett, a nyertes pályázó az Agraorio Követeléskezelő és Pénzügyi Tanácsadó Kft, az általa megajánlott vételár 50,26 millió forint volt.

Az ÁPV Zrt. tavaly novemberben állami tulajdonú mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészek értékesítésére írt ki pályázatot 33 szövetkezetben. A kiírás szerint csak valamennyi üzletrész együttes megvásárlására lehetett pályázni. A nyílt, egyfordulós eljárásban a pályázatok benyújtásának határideje december 18-a volt.

Mint ismeretes, a vonatkozó törvény szerint az ÁPV Zrt.-nek az üzletrészeket ingyen kellett visszaadnia a szövetkezeteknek, amelyeknek jóléti, szociális célokra fordítandó, osztatlan közös, úgynevezett közösségi alapot kellett képezniük a szövetkezeti tagok számára, melynek javára a visszakapott üzletrészérték erejéig el kellett számolniuk. Ez azonban csak üzletrészek értékére vetítve mintegy 92 százalék esetében sikerült. Mivel az ingyenes visszaadásra megszabott határidő 2006. március 31-én lejárt, az esetenként felszámolási helyzetbe került szövetkezet vagy érdektelenség miatt megmaradt 8 százaléknyi üzletrész esetében a privatizációs szervezet tett kísérletet a megmaradt vagyon üzleti alapú hasznosítására.

Az ÁPV Zrt. igazgatósága jóváhagyta a társaság és a Magyar Mozgókép Közalapítvány között kötendő megállapodás tervezetét, amely a Mafilm Zrt. állami tulajdonú részvényeinek és a Magyar Filmlaboratórium Kft. állami tulajdonú üzletrészének a Közalapítvány részére történő térítésmentes átruházásáról rendelkezik.

Mint emlékezetes, az idei költségvetési törvényben foglalt felhatalmazás alapján a kormány tavaly december 23-i határozatával döntött a Mafilm Zrt. részvényeinek és a Magyar Filmlaboratórium Kft. üzletrészének a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) részére, 2007. január 31-ig történő átadásának feltételeiről.

A január 1-jén hatályba lépett határozat előírta, hogy a vagyonátadásra a társaságok közgyűlése/taggyűlése által elfogadott 2005. évi éves beszámolók alapján kerüljön sor, a Mafilm Zrt. esetében az ÁPV Zrt. felé fennálló 76,2 millió forint összegű, 2007. június 30-ig esedékes, kamatmentes tulajdonosi kölcsön visszafizetésére vonatkozóan az MMK vállaljon kötelezettséget.

A megállapodásban ki kell kötni továbbá, hogy az MMK-nak megfelelő belső szabályozással teljesen el kell különítenie a filmszakmát érintő költségvetési forráselosztási tevékenységét a filmszakmai társaságokat érintő tulajdonosi tevékenységétől.