Vágólapra másolva!
Tíz év alatt húsz százalékkal akarja csökkenteni az USA benzinfogyasztását az Egyesült Államok elnöke, George Bush, méghozzá a biokomponens arányának növelésével. Az ágazat képviselői támadják az elképzelést, szerintük piaci alapon kéne ösztönözni az energiatakarékosságot.
Vágólapra másolva!

A környezetvédelmi és energiaügyi szakértők többsége elégtelennek, az amerikai autógyártók és olajipari cégek viszont irreálisnak tartják az elnök által javasolt energetikai reformokat. Bush magyar idő szerint tegnap hajnalban tartott országértékelő beszédében azt mondta: 2017-ig a mostanihoz képest húsz százalékkal csökkenteni kell az Egyesült Államok benzinfelhasználását. Ennek érdekében az idei 7,5-ről 35 milliárd gallonra emelik a benzinhez kevert bioetanol és más alternatív üzemanyag mennyiségét, és szigorítják a gépjárművek károsanyag-kibocsátási határértékeit - írja a Világgazdaság.

Az olajvállalatokat képviselő American Petroleum Institute vezető közgazdásza, John Felmy a Los Angeles Timesnak kijelentette, hogy az előírt bioetanol-hányad drasztikus emelése helyett piaci alapú ösztönzőket tartanának helyesnek az üzemanyag-felhasználás környezetbarátabbá tétele érdekében. Hasonló aggályai vannak az autógyártók szövetségének (AAM) a járművek emissziós határértékeinek emelésével kapcsolatban. A szervezet szóvivője, Charles Territo azt mondta: a cégekre kellene bízni, hogy a választék bővítése keretében egyre alacsonyabb kibocsátású modelleket kínáljanak.

Eközben az amerikai bioetanol-termelők is elismerik, hogy kukoricából nem tud az ország annyi alternatív üzemanyagot előállítani, amennyit Bush előirányzott. Mintegy 20 milliárd gallon cellulózalapú etanol is kellene, ám az ehhez szükséges technológia még nem áll rendelkezésre. Éppen ezért fontos jelzés a piac számára, hogy érdemes beruházni az eljárás kifejlesztésébe - mutat rá Bob Dineen, a megújuló energiaforrások gyártóit tömörítő szövetség (RFA) elnöke.

Energetikai szakértők ezzel együtt elégtelennek tartják a Bush által vázolt terveket, és a Reuters szerint a davosi Világgazdasági Fórum résztvevőinek többsége is így reagált az elnöki beszédre. James Rogers, a Duke Energy vezérigazgatója azt mondta: Európához hasonlóan Washingtonnak is kötelező emissziós célokat kellene kitűznie, ez segítené a hosszú távú tervezést. Bush ilyen célokat nem vázolt fel, mindössze a kőolaj-felhasználás csökkentéséről és a stratégiai tartalékok megkétszerezéséről beszélt.