Megszűnik a dolgozói áramkedvezmény

Vágólapra másolva!
Az árampiac liberalizálása után megszűnik a villamosenergia-ipari dolgozók kedvezményes áramdíja. Eddig törvény kötelezte ilyen kedvezményekre a szolgáltatókat, azonban a liberalizáció után a villamosipari munkáltató és a munkavállalók közti megegyezés kérdése, hogy lesz-e olcsóbb áram a dolgozóknak. 
Vágólapra másolva!

Az árampiaci liberalizáció, 2007. július elseje után a kormánynak sem eszköze, sem módja, sem szándéka nincs a dolgozói tarifa fenntartására - mondta Garamhegyi Ábel a GKM államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján. A villamosenergia-ipari dolgozók szakszervezete és a kormány sokadszorra tárgyalt a villamosenergia-ipari dolgozók speciális, "C" típusú kedvezményes tarifájáról, szerdán pedig magas szintű politikai egyeztetés zajlott a témában.

A kormány álláspontja szerint van piackonform megoldás, amelyben nem kell, hogy a liberalizáció alapelvei sérüljenek, de ehhez további egyeztetés szükséges. Az ágazat megtartó képességének érdekében a munkáltató feladata, hogy hasonló kedvezményt biztosítson dolgozóinak.

Jelen állás szerint az állam kötelezően előírja, a szolgáltatónak, hogy dolgozóinak ilyen kedvezményt adjon. A piacnyitás után ez nem lehetséges. A kedvezményes tarifa évente mintegy 8-10 milliárd forintba kerül a fogyasztóknak. A liberalizáció után sem szűnik meg feltétlenül a kedvezmény, mert a szolgáltatók piaci érdekei ezt diktálják majd. Ennek azonban a munkáltató és a munkaadó közötti megállapodás a feltétele. A kormány a piacnyitás után nem fogja tiltani, hogy a dolgozói juttatások között lehetőség legyen árkedvezmény adására, ennek mértéke azonban a piaci szereplők és munkavállalóik közötti alkun múlik, és most még nem látható.

A tárgyalások hétfőn folytatódnak a munkáltatói oldallal kiegészülve, kedden pedig a sztrájkbizottság is ülésezik a továbbiakról. A kormány szerint, mivel az egyeztetések zajlanak, és van remény kompromisszumos megoldásra, a kilátásba helyezett sztrájk okafogyottá vált. A jelek szerint a sztrájkbizottság is hajlik a munkabeszüntetés visszavonására - mondta Garamhegyi Ábel.

A GKM szerint egyébként a liberalizáció után jelentősen csökkenhet a villamos energia ára, a verseny miatt.