Általános vasúti sztrájk lehet keddtől

2007.02.01. 8:42

Figyelmeztető sztrájkot, majd sztrájkot kezdenek a MÁV-kórházak megmentéséért a vasutasok, ha csütörtökön nem sikerül megegyezniük a kormánnyal. Amennyiben a tárgyalások kudarcba fulladnak, pénteken reggel nyolc és kilenc óra között leáll a vasút, február 6-tól pedig általános sztrájkot kezdenek.

Pénteken egy órára leáll a vasút, ha nem sikerül megegyezni a a MÁV-kórházak sorsáról a kormánnyal. A figyelmeztető sztrájkot a Vasutasok Szakszervezete kezdeményezte. A szakszervezet azt próbálja elérni, hogy ne vonják össze más egészségügyi intézményekkel a pesti, a budai és a szolnoki MÁV-kórházakat. A sztrájk pénteken reggel 8 és 9 óra között lesz a tervek szerint. Nyílt pályán nem hagynak vonatot, de ez alatt az idő alatt egyébként minden vasúti közlekedés szünetel. Hét sztrájkmentes év után ez lehet az első teljes munkabeszüntetés a MÁV-nál.

Simon Dezső, a sztrájkot kezdeményező Vasutasok Szakszervezetének elnöke az [origo]-nak elmondta: a vasúti törvényben foglaltakkal ellentétes, hogy az egészségügyi reform keretében közkórházakká alakítanák és más kórházakkal vonnák össze a vasút-egészségügyi intézményeket. A törvény szerint ezekben az intézményekben a vasutas egészségbiztosítással rendelkezőknek járnak szolgáltatások.

A sztrájkaban részt vesz a MÁV mind az öt reprezentatív szakszervezete: a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ), a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MSZ), a Pályavasúti Dolgozók szakszervezete, és a vasúti mérnökök szakszervezete. "Nem szabad egyeztetés nélkül átalakítani a MÁV-kórházakat úgy, hogy azzal az ott dolgozók munkabiztonságát is fenyegetik" - nyilatkozta a mozdonyvezetők szakszervezete nevében Borsik János az [origo]-nak.

A sztrájfelhívást eljuttatták a Miniszterelnöki Hivatalba, ahol csütörtökön reggel 10 órakor lesz egyeztetés az érintett minisztériumok és a vasutasok között a helyzet megoldására. A tárgyalásokon a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium, a Munkaügyi Minisztérium, a MÁV, valamint a Magyar Vasúti Hivatal egy-egy képviselője vesz részt. Ha csütörtökön megegyezés születik, elmarad a figyelmeztető sztrájk.

Amennyiben a figyelmeztető sztrájk után sem sikerül megegyezni, február hatodikától általános sztrájkba lépnek a vasúti dolgozók. A minimális szolgáltatások szabályai szerint naponta két vonatpárt indítanak majd, egyet reggel, egyet pedig este a fővárosba, illetve a fővárosból.. Simon Dezső azonban elmondta, hogy az általános sztrájk eszközéhez csak akkor nyúlnak, ha tényleg nincs más mód a megegyezésre.

Barsi Szabó Gergely

KAPCSOLÓDÓ CIKK