Mulasztás okozta az európai áramszünetet

Vágólapra másolva!
Az egyik nagy villamosenergia-szolgáltató hálózatán úgy engedélyeztek távvezeték-kikapcsolást, hogy előzőleg nem ellenőrizték annak kihatásait - írja a tavaly novemberi nagy európai áramszünetről szóló jelentés. Ezenkívül a rendszerirányítók sem működtek együtt megfelelően.
Vágólapra másolva!

A tavaly novemberi európai áramszünetről tett közzé jelentést az európai országok villamosenergiarendszer-irányítóinak szervezete, az UCTE - közölte a Mavir Zrt. szerdán. Mintegy 15 millió európai háztartásban okozott áramszünetet a több nyugat-európai országot érintő villamosenergia-ipari üzemzavar.

Az üzemzavar legfontosabb okai közé tartozik, hogy az E.On átviteli hálózatán úgy engedélyeztek távvezeték-kikapcsolást, hogy előzőleg nem ellenőrizték annak kihatásait a rendszer biztonságára - olvasható a tagországok képviselőiből létrehozott vizsgálóbizottság jelentésében. A különböző rendszerirányítók között nem volt megfelelő egyeztetés a kikapcsolások hatásairól - teszi hozzá a jelentés. A rendszerirányítóknak nincsen elegendő információjuk és hatásuk az erőművek, főleg az elosztóhálózatra csatlakozó kiserőművek üzemére - emeli ki az üzemzavarból leszűrt tapasztalatok közül a jelentés. A jelentés kitért arra, hogy jobban össze kell hangolni az egyes részrendszerek viselkedését és a rendszerirányítók együttműködését üzemzavari helyzetben.

Az egyes rendszerirányítóknak a jelenleginél jobban figyelembe kell venniük a szomszéd rendszerek üzemi körülményeit, amikor a saját rendszerük biztonságát megítélik - javasolják az üzemzavarok elkerülésére a szakemberek. Újra kell gondolni az üzemzavari helyzetekben követendő együttműködési szabályokat, és létre kell hozni egy információs központot, amely a teljes európai villamosenergia-rendszer legfontosabb valós idejű adatait elérhetővé teszi az egyes rendszerirányítók számára. Ezenkívül növelni kellene a rendszerirányítóknak az erőművek irányában lehetséges beavatkozási lehetőségeit - állapította meg az UCTE.