Elhalasztják a vasutassztrájkot

2007.02.01. 19:23

Február végéig elhalasztották a vasutasok péntekre tervezett figyelmeztető sztrájkját. A vasúti dolgozók a MÁV kórházak megmentéséért tartottak volna munkabeszüntetést. Az egészségügyi tárcával csütörtökön folytatott tárgyalásokon az egészségügyi tárca új javaslattal állt elő ezért a MÁV dolgozók haladékot adtak a kormánynak.

Elmarad a pénteken reggel 8 és 9 óra közé tervezett vasutassztrájk. A vasúti dolgozókat képviselő öt szakszervezet megegyezett a kormánnyal, hogy tovább keresik a kompromisszumot a vasutas-egészségügyben.

A kormány eredeti tervei szerint a MÁV kórházakat más egészségügyi intézményekbe olvasztanák be. A vasutasok a hát elején hirdettek péntekre figyelmeztető sztrájkot. Az egészségügyi és a gazdasági minisztérium képviselőivel csütörtökön egész nap tárgyaltak a vasutas szakszervezetek.

Az egyeztetésen a kormány két, egyelőre kidolgozatlan szakmai javaslattal állt elő, ezért további egyeztetésekben, és a sztrájk elhalasztásában egyeztek meg a vasutasokkal. "Jelen formájában egyik javaslatot sem tudjuk elfogadni" - nyilatkozta az [origo]-nak Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezetének vezetője.

A további tárgyalások elősegítésére a vasutasok február 25-ig elhalasztották a figyelmeztető sztrájkot. A tárgyalások csütörtökönként reggel 10 órától kezdődnek, ugyanakkor folyamatos szakmai egyeztetés lesz majd a szakszervezetek és a minisztérium között . Simon elmondta: a kormány ígéretet tett arra, hogy a további tárgyalások ideje alatt nem tesz visszafordíthatatlan intézkedéseket a MÁV kórházak ügyében.

Az elakadt tárgyalásokat újraindító két javaslat jelenlegi formájában nem megfelelő ugyan a szakszervezeteknek, de Simon véleménye szerint lehet belőlük kompromisszumos megoldást alakítani. Az egyik javaslat szerint a Budapesti MÁV kórház a központi közkórházba integrálódna, ennek szolgáltatásait a vasutasok is igénybe vehetnék. A másik javaslat szerint mind a három MÁV kórház - Buda, Pest, Szolnok - megmaradna, de a vasutas egészségbiztosítással rendelkezők csak itt gyógyíttathatnák magukat ingyen, más helyeken fizetniük kellene az ellátásért.

Simon Dezső elmondta: a vasutas szervezetek azt szeretnék elérni, hogy a MÁV kórházak mellett a vasutasok lakhelye szerinti rendelőintézetekben és kórházakban is legyen ingyenes a vasutasok ellátása.

Vasutas kórházak

A MÁV kórházakat az elmúlt század közepén hozták létre a vasutasok jellegzetes - elsősorban reumás, és mozgásszervi megbetegedéseinek kezelésére, illetve a balesetek utáni rehabilitációra. Ma is a mozgásszervi bajok gyógyítása képzi az intézmények fő profilját.

Dr Rudner Ervin, a szolnoki MÁV kórház főorvosa az [origo]-nak elmondta: intézményükben jelenleg is az ortopéd, a reumatológiai és a mozgásszervi rehabilitációs profil a legerősebb. A főorvos elmondta: az utóbbi években több százmillió forintot költöttek arra, hogy integráltan, egy helyen láthassanak el bármilyen mozgásszervi panaszt.

Ugyanakkor az intézmény nem csak a Tiszántúl vasutas biztosítottjait látja el. Rudner Ervin elmondta: a kórház integrálódott a regionális ellátásba is, és 2003 őszétől a megyében az egyetlen intézmény a mozgásszervi megbetegedések ellátására. A főorvos szerint a kórházban célirányos fejlesztések történtek, a környéken nincs olyan intézmény, amely párhuzamosan ugyan olyan tevékenységet végezne.

KAPCSOLÓDÓ CIKK