Elmaradhat az egyik sztrájk

2007.02.01. 14:39

Úgy tűnik, a villamosenergia-iparban dolgozókkal meg tud állapodni a minisztérium, így ebben az ágazatban feltehetően nem lesz munkabeszüntetés. A dolgozók kedcvezményes tarifájuk megtartását akarják elérni.

Jó esély van arra, hogy a gazdasági tárca hétfőn 10 óráig megállapodik a villamosenergia-ipari szakszervezetek sztrájkbizottságával, és így figyelmeztető sztrájk sem lesz  - válaszolta az MTI kérdésére Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára a csütörtöki megbeszélés után.

Az államtitkár hozzátette: a kormánynak se eszköze, se szándéka nincs fenntartani az ágazat dolgozóinak a C típusú kedvezményes tarifát, de elkötelezett arra, hogy olyan rendszert alakítson ki, amely az ágazat nyugdíjasainak is elfogadható.

Garamhegyi Ábel elmondta, hogy a tárgyaláson részt vettek a munkaadók képviselői is, akik kifejezték szándékukat arra, hogy a liberalizált villamosenergia-piacot szabályozó új villamosenergia-törvény megszületése után készek tárgyalni erről a kérdésről.

Az államtitkár megjegyezte, hogy amennyiben hétfőn 10 óráig nem sikerül megállapodni, akkor műszaki okok miatt már nem lesz lehetőség elkerülni az erőművek február 6-ra tervezett teljesítménycsökkentését.

A szakszervezetek azt szeretnék elérni, hogy a szaktárca álljon el attól a tervétől, hogy a 2007. július 1-jével esedékes teljes árampiaci liberalizációval megszünteti a kedvezményes dolgozói tarifát. Az ágazat 20 ezer aktív dolgozója és további mintegy 45 ezer nyugdíjas január 31-ig kilowattóránként 13,80 forintért kapta az áramot - ez az általános áramdíj 37 százaléka volt -, februártól pedig a kedvezményes tarifa 14,52 forint.

Az iparág három szakszervezetéből alakult sztrájkbizottság január 17-én hirdetett február 6-ára kétórás figyelmeztető sztrájkot, február 8-ára nyolcórás, február 12-étől folyamatos sztrájkot, ha addig nem sikerül megegyezni a kormányzat képviselőivel a villamosenergia-ipar 65 000 dolgozójának és nyugdíjasának járó áramár-kedvezmény fenntartásáról.

A sztrájkbizottság szóvivője, Gál Rezső korábban azt közölte, hogy  február 6-án a kétórás figyelmeztető sztrájk idejére több erőmű teljesítményének 200 megawattos csökkentését tervezik. Február 8-án már összesen 400 megawatt, február 12-én pedig 600 megawatt teljesítménycsökkentést irányoztak elő.

Amennyiben a sztrájkot folytatni kell - mondta korábban a szóvivő -, akkor a nem védett és nem létfontosságú fogyasztók öt százalékát kikapcsolják három óra időtartamra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK