Javultak a nagyvállalati várakozások

2007.02.01. 13:28

Az Ecostat szerint az egyensúlyi célok teljesítéséhez a reálgazdaság működése és várható teljesítménye kedvező feltételeket biztosít. A vállalatok is optimistábbak, mint néhány hónapja.

Az Ecostat TOP-100 konjunktúra indexe 2007 januárjában elérte a 48 százalékot, vagyis az előző hónaphoz viszonyítva két százalékponttal emelkedett - közölte a kutatóintézet az MTI-vel csütörtökön. A közlemény szerint a szeptemberi bizalmi mélypont óta eltelt négy hónapban a konjunktúramutatók értéke 8 százalékponttal nőtt.

A TOP-100 vállalatcsoport 2007 első félévi javuló előrejelzése a kedvező világgazdasági kilátásokon, a nemzetközi kereskedelem élénkülésén alapul. A beruházások gazdaságélénkítő szerepe minimális, hatása főként a második félévben lesz érezhető.

A hazai gazdaság 2007. évi teljesítményét továbbra is az európai konjunktúra határozza meg. Az Ecostat számításai szerint a reálgazdaság növekedése az idén 2,5 és 2,8 százalék között várható, a fiskális reformoknak köszönhetően a tervezett államháztartási hiány tartható lesz, megkezdődik a nagy elosztó rendszerek átalakítása, működésük racionalizálása.

A nagyvállalatok 2007. első félévi üzleti várakozásait az előző hónapokénál valamivel nagyobb fokú bizakodás jellemzi. A kedvező nemzetközi, szűkebben véve európai környezetben jók az esélyek a makrogazdaság és a nagyvállalatok fejlődése számára egyaránt. Az exporttevékenység erőteljes növeléséhez adott a külső piacok felvevőképessége, valamint a vállalatok versenyképes árukínálata.

A cégek decemberi prognózisával egyezően az élénk külpiaci környezet hatására termelése bővítését a TOP-100 vállalati kör 55 százaléka tervezi. Az összes vállalkozásból minden tizedik dinamikus fejlődéssel számol.

Az élénk külpiaci értékesítés jelentős mértékben ellensúlyozza a költségvetési szigorítással összefüggő keresletcsökkenést - jegyzik meg a kutatók, hozzátéve, hogy az idén az ipari export kétszámjegyű növekedésével számolnak. A belföldi értékesítést bővítő építőipar teljesítménye kedvező esetben szinten marad, jelentősebb élénküléssel az ágazatban 2008-ban lehet számolni.

A költségvetésben rögzített egyensúlyi célok teljesítéséhez a reálgazdaság működése és várható teljesítménye kedvező feltételeket biztosít az Ecostat szerint. Az idén a fejlesztések szerényebb élénkülésével, a beruházások néhány százalékpontos növekedésével számol a kutatóintézet.

Emellett megállapítja, hogy 2007-ben az év eleji drágulások, hatósági áremelések miatt gyorsul a pénzromlás üteme, az infláció csúcspontját 8 százalék közelében feltételezve az év első harmadában. Az év egészére átlagosan 6,4 százalékos drágulást valószínűsítenek.

A nagyvállalatok várakozása szerint 2007-ben a fogyasztói árak átlagos emelkedése 5,4 százalék lehet, a decemberre vonatkozó fogyasztói áremelkedés nagyvállalati becslése reális, mértéke 5,5 százalék körüli. A vállalkozások értékesítési árainak előrejelzésében nagyfokú visszafogottság érezhető, az áremelések tervezett mértéke átlagosan 1,7 százalék.

KAPCSOLÓDÓ CIKK