Korlátoznák a külföldi befektetőket az oroszok

2007.02.01. 8:08

Az orosz kormány engedélyhez köti külföldiek többségi tulajdonszerzését a stratégiai ágazatokban. Az engedély megadásához az állambiztonsági szervek jóváhagyása is szükséges - írja a Napi Gazdaság.

Az orosz kormány tegnap előzetes jóváhagyását adta arra a törvényjavaslatra, amely korlátozza a külföldi befektetéseket az orosz gazdaság mintegy 40, stratégiai fontosságúnak minősített ágazatában. Az egy hónapon belül véglegesítendő tervezet értelmében a korlátozás egyebek között kiterjed a hadiiparra, a repülőgépgyártásra, az atomenergia-iparra, az energiaszektor ágazataira és az ország stratégiai ásvány-lelőhelyeinek kiaknázására.

A tervezet az érintett ágazatokban az államfő, a miniszterelnök, egy speciális kormánybizottság és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (SZBSZ), a KGB legfőbb utódszerve hozzájárulásához kívánja kötni a külföldi tulajdonszerzést, és maximálja annak arányát. A most elfogadott előzetes változat kimondja, hogy a külföldi magánbefektetőknek engedélyt kell szerezniük ahhoz, hogy 50 százaléknál nagyobb tulajdonrészt szerezzenek a stratégiai fontosságúnak minősített ágazatokban működő orosz cégekben, de a külföldi kormányok által ellenőrzött cégeknek már 25 százalékos részesedés megszerzéséhez is engedélyre lesz szükségük.

Az ásványlelőhelyek abban az esetben minősülnek stratégiai fontosságúnak, ha több mint 70 millió tonna nyersolajat, vagy 70 milliárd köbméter földgázt, vagy 50 tonna aranyat, vagy 500 ezer tonna rezet rejtenek. A kontinentális talapzaton található lelőhelyek egyaránt stratégiainak minősülnek. Jelenleg tíz olajlelőhely, összesen 1376 milliárd tonna nyersolajjal, 26 gázlelőhely, a Szuhoj Log aranymező, öt rézlelőhely tekinthető stratégiainak, de még nem született meg a végső kormánydöntés - közölte Jurij Trutnyev, a természeti erőforrások minisztere.

A már korábban kiadott engedélyeket azonban a törvény nem érinti. A tervezet az elkövetkező hetekben módosulhat, annál is inkább, mert a kormány tagjai között nincs egyetértés ebben az ügyben. German Gref gazdasági miniszter és mások aggályukat fejezték ki, hogy a bonyolult engedélyeztetési eljárás akadályozni fogja a külföldi befektetéseket, ami viszont fékezheti, a legfrissebb adatok szerint tavaly 6,7 százalékot elérő gazdasági növekedést. Mihail Fradkov miniszterelnök szerint ezzel szemben már az is komoly stratégiai kockázatot jelent az ország számára, ha egy külföldi személy helyet kap valamely jelentős állami vállalat igazgató-tanácsában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK