A Microsoft Bukarestet választotta

Vágólapra másolva!
Bukarestben nyitotta meg a Microsoft új kiszolgáló központját, ahonnan európai, közel-keleti és afrikai ügyfeleiket tervezik segíteni. Bill Gates a román fővárosban a következő években összesen mintegy 200 millió eurót ruház be, és cége ezer alkalmazottat foglalkoztat majd.
Vágólapra másolva!

Bill Gates már egy órával a Globális Terméktámogató Központ hivatalos megnyitója előtt a Microsoft-központban volt, ahol Traian Basescu államfővel és Calin Popescu Tariceanu miniszterelnökkel tárgyalt. Ezt követően kijelentette: boldog, hogy eljutott Romániába, és hogy részt vehet egy olyan központ megnyitóján, amely az ügyfeleknek fontos problémák megoldásában lesz segítségükre. Hozzátette: további befektetéseket szeretne eszközölni Romániában. A központ kezdetben száz alkalmazottal működik - írja a Népszabadság.

Traian Basescu magas állami kitüntetést adott át Bill Gatesnek. Rámutatott: Bill Gatest a munka, a törvény tisztelete és a társadalmi felelősség jellemzi. A kormányfő arról szólt, hogy Romániában az IT-szektor évi egymilliárd eurót termel, amelynek mintegy fele exportálásra kerül.

A Microsoft alapítója emlékeztetett arra, hogy cége megvásárolta a román GeCad programrendszert, amelyet beépített saját programjaiba, s hogy a Microsoft Seattle-i központjában körülbelül háromszáz román szakember dolgozik. Úgy vélte, hogy a román számítástechnikai szakemberek kiváló felkészültséggel rendelkeznek.

Az ünnepélyes avatáson jelen lévő Nagy Zsolt informatikai és távközlési miniszter szerint a romániai IT-, illetve kommunikációs ágazat a GDP több mint négy százalékát adja, és évente mintegy húsz százalékkal növekszik. Elmondta azt is, hogy a globális központ Bukarestbe történő elhelyezése érdekében Románia három másik országgal állt versenyben, de cáfolta, hogy ezek egyike Magyarország lett volna. Kétségtelen azonban, hogy Magyarország is érdekelt abban, hogy a hasonló logisztikai központok közül minél több magyar területen létesüljön. Nem a Microsoft ugyanis az első cég, amelyik ilyen jellegű központja helyszínéül Bukarest mellett döntött. Korábban ugyanis a Hewlett-Packard és az Oracle is a román fővárosba helyezte terméktámogató központját.