Máshol jó üzlet fociba fektetni

Vágólapra másolva!
Jelentősen nőhet az idén a külföldi befektetők érdeklődése a nyugat-európai labdarúgóklubok iránt, a piacnyitás és a tőzsdei bevezetés egyre terjed az Egyesült Királyságon kívül is - írja a NAPI Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A növekvő televíziós és kereskedelmi bevételeknek köszönhetően egyre inkább a 11,6 milliárd eurós szektor felé fordulnak a nagy intézményi és magánbefektetők. A külföldi invesztorok megjelenése eddig elsősorban az angol bajnokság csapataira volt jellemző, de a sikereket látva a kontinens egyéb klubjai is gondolkodnak a pluszforrások ilyen bevonásáról.

A labdarúgás piacosításának éllovasa továbbra is az Egyesült Királyság, a szigetországban ugyanis mát öt olyan csapat van, amelyet pénzügyi befektetők tulajdonolnak. A szektor legismertebb felvásárlási ügylete minden bizonnyal az volt, amikor Roman Abramovics orosz milliárdos 110 millió fontért megvásárolta a londoni Chelsea FC részvényeinek 50 százalékát plussz egy részvényt, de nagy port kavart az is, hogy Malcolm Glazer amerikai milliárdos lett másfél éve a Manchester United többségi tulajdonosa.

Az előrejelzések szerint a Premier League csapatainak értékét jelentősen növelni fogja, hogy a 2007/2008-as idényben új szerződés lép életbe a televíziós közvetítések terén, ami érezhetően megdobhatja a klubok bevételeit és nyereségét is.

Az idei évre jósolt befektetői roham első jelei már látszanak is, az angol Liverpool ugyanis két felvásárlási ajánlatot is kapott a közelmúltban. A 18-szoros angol bajnokcsapat a múlt héten jelentette be, hogy a kanadai Montreal jégkorongcsapat tulajdonosa, az amerikai George Gillett vételi szándékkal kereste fel a klubot, akárcsak korábban a Mohamed bin Rasid al-Maktum sejk által ellenőrzött Dubai International Capital (DIC). Jelenleg azonban lapértesülések szerint már csak az amerikai érdeklődő van versenyben a klubért, mert az arab befektetők visszavonulót fújtak.

Számos angol csapaton kívül a tőzsdén jegyzik az ismertebb klubok közül a holland AFC Ajax és az olasz Juventus papírjait, és részvény-kibocsátásra készül a francia Olympique Lyon is. A Jean-Michel Aulas szoftvervállalkozó tulajdonában lévő csapat a tőzsdei bevezetésből befolyó összeg nagy részét stadionépítésre használná fel, de siker esetén minden bizonnyal javulnának a 2002 óta minden francia bajnokságot megnyerő klub esélyei a játékosokért folytatott küzdelemben is.

A nagy bajnokságok közül a legtöbb gonddal az olasz Serie A küszködik, az egyre öregedő stadionokon kívül komoly problémát okoz a játékosvásárlással kapcsolatos amortizációs szabályozás, ami jelentős veszteségtermelő tényező volt a tavalyi idényben.