Ecostat: Magas infláció, lassú növekedés

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság 2007-ben jó esetben 2,5 százalékos ütemben fejlődhet - áll az Ecostat legújabb előrejelzésében, amelyben az intézet júniusra 7,2 százalékos inflációt prognosztizál.
Vágólapra másolva!

Kedvező külső feltételek mellett fejlődhet a magyar gazdaság, mivel a világgazdaság növekedési üteme 4,6-4,9 százalék lehet 2007-ben - állapítja meg az Ecostat.

A nemzetközi nyersanyagpiacok változtak az elmúlt néhány hónapban, Magyarország számára kedvező, hogy a kőolajpiac megnyugodni látszik. Az IMF januárban hordónként 58 dollárra mérsékelte korábbi 75,5 dolláros ezévi prognózisát.

Az Ecostat úgy véli, hogy a kiigazító intézkedések nyomán a magyar GDP a tavalyi közel 4 százalékos növekedés után 2,5 százalékkal bővülhet 2007-ben.

Az intézet ez év júniusára 7,2 százalékos 12 havi fogyasztói és 3,6 százalékos termelői árindexet prognosztizál, miközben az év közepére egy euró 254,4 forintos árfolyamot érhet el, a dollár/forintárfolyam pedig 196 lesz. A prognózis szerint a jegybanki alapkamat júniusban megegyezik majd a jelenlegi 8 százalékkal.