Nő a foglalkoztatottság és a munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Becslések szerint 2007-ben 26 ezer állást szüntetnek meg a cégek, ugyanakkor létszámukat közel 38 ezerrel növelik, így előreláthatólag bővülni fog a foglalkoztatottság.
Vágólapra másolva!

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (MKIK GVI) felméréséből kiderült, hogy a hazai foglalkoztatók egynegyede tervezi, hogy 2007-ben pályakezdőt vesz fel. Ők körülbelül nyolcezer fiatalt alkalmaznának. A megkérdezett 6046 vállalkozás 16 százaléka foglalkoztatott tavaly Start-kártyás fiatalt (a munkaadó ezzel járulékkedvezményben részesül) főleg az idegenforgalomban - írja a Világgazdaság.

A külföldiek foglalkoztatására vonatkozó tervek bizonyítják, hogy a cégek kilenc százaléka tartós munkaerőhiánnyal küzd. Idén a vállalkozások egynegyede tervezi, hogy külföldről szerez munkaerőt, szemben a tavalyi egyötöddel.

A hazai munkaerőpiac ellentmondásosságát épp az bizonyítja leginkább, hogy az idén egyszerre bővül a foglalkoztatottság és nő a munkanélküliség - emelte ki Parragh László. Az MKIK elnöke hozzátette: ez utóbbi oka többek között a már megszűnt sorkatonaság hatása, a felsőoktatás tömeges kibocsátása, a rokkantnyugdíjrendszer átalakítása, a nyugdíjkorhatár emelkedése.