Vágólapra másolva!
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szerdán reggel várja a villamosipari dolgozók sztrájkbizottságának megállapodástervezetét, és ha az előrelépés a jelenlegi ajánlatukhoz képest, akkor kész elfogadni - mondta Garamhegyi Ábel államtitkár.
Vágólapra másolva!

A tárca és a szakszervezetek képviselői hétfőn egyeztettek, a tárcát az államtitkár képviselte a tárgyaláson. Az államtitkár a sajtó képviselőinek adott nyilatkozatában ismertette a kormány ajánlatát, amely szerinte piackonform és méltányos. A piacnyitásig fennmarad az iparág dolgozóinak kedvezménye, azaz a lakossági áramár 37 százalékát fizetik a villanyszámlában.

Utalva a készülő villamosenergiatörvény-tervezetre az államtitkár közölte: a jogszabályban "nem teszik lehetetlenné" azt, hogy a munkáltatók biztosítsanak hasonló kedvezményt az alkalmazottaknak.

A kormány szándéka, hogy az iparág nyugdíjasainak hasonló kedvezményt biztosítsanak, hiszen ők abban a tudatban mentek nyugdíjba, hogy a kedvezményes tarifát életük végéig élvezhetik - mondta.

Dinamót, elemlámpát, elemet és gyertyát tartalmazó csomagot vittek a Paksi Atomerőmű Zrt. nyugdíjasai a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumba a kedvezményes áramtarifa tervezett megszüntetése elleni tiltakozásul.

Majoros János, a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete nyugdíjas tagozatának vezetője újságíróknak elmondta: nem tudják elfogadni a kedvezményes áramtarifa megszüntetését, ami az ágazat mintegy 40 ezer nyugdíjasát, köztük az atomerőmű 1500 nyugdíjasát kedvezőtlenül érinti.