Jó üzlet APEH-árverésre szakosodni

Vágólapra másolva!
Javult tavaly az adóhatósági végrehajtás során lefoglalt vagyontárgyak értékesítési mutatója. Az APEH tájékoztatása szerint a lefoglalt ingóságok, ingatlanok tavaly 1,22 milliárd forintot hoztak a kasszába, míg egy éve valamivel 1 milliárdot meghaladó bevételre tettek szert. 
Vágólapra másolva!

Az értékesítésből befolyt összeg jóval alacsonyabb, mint a nyilvántartott állomány. Az APEH szerint azért, mert a végrehajtási eljárástól megrettenő adósok végül rendezik a tartozásukat, amire részletfizetést is kérhetnek az adóhatóságtól - olvasható a Napi Gazdaságban. Évente a tartozásállomány 4-5 százalékát törlik behajthatatlanság miatt, de nem a bedőlt tartozások kezelése a legjövedelmezőbb "üzletága" az adóhivatalnak. Ezt mutatja, hogy a felszámolás alá kerülő társaságok tartozásainak megtérülési aránya is csak 1-2 százalék.

A lefoglalt vagyontárgyakat árverésen kínálják fel, ahol törvényi felhatalmazás alapján az ingóságokat a becsérték 25, az ingatlanokat pedig 50 százalékán is eladhatják, ha nincs megfelelő ajánlat. Ez sem az adósnak, sem az adóhatóságnak nem kedvező.

A jó üzletet megszimatolva külön APEH-árverésekre szakosodott licitálók (vásárlói csoportok) jelentek meg, amelyek igyekeznek minél lejjebb nyomni az árat. Őket leginkább a gépjárművek érdeklik. Ellenük pályázatos értékesítéssel próbált védekezni az adóhivatal, ahol a pályázónak legalább a becsértéket meg kell ajánlania. Ám ez sem jó megoldás, mivel a tisztességes szándékkal induló kereskedők árrése minimálisra apad, így nem lesznek érdekeltek a pályázati részvételben. Az adóhatóság javaslata az, hogy interneten történjenek ezek az árverések, de emellett jogszabály-módosítást is kezdeményeztek már.

Az árveréseken a legnagyobb keletje a frekventált helyeken lévő ingatlanoknak, illetve a gépjárműveknek van. Az utóbbi idők egyik legfurcsább esete egy szexshop árukészletének lefoglalásához kapcsolódik - az árveréstől végül eltekintettek, az adóhatóság szerint "könnyen érthető okokból".

A vagyontárgyakat - a törvény szerinti határidők betartásával - ingatlanok esetében 4, ingóságok esetében 3 hónap elteltével értékesítik, de ezt meghosszabbíthatja bármilyen, felfüggesztésre okot adó körülmény. A problémamentes esetekben is csak azt követően lehet végrehajtani az értékesítést, ha már letelt a foglalástól számított türelmi idő, megtörtént az érdekeltek tértivevényes értesítése és kifüggesztették az árverési hirdetményt.