Vágólapra másolva!
Sok villamosenergia-ipari alkalmazott és nyugdíjas használ elektromos fűtést, becslések szerint ők adják az ilyen fogyasztók körülbelül egyharmadát, mivel a kedvezményes tarifa miatt ez a legolcsóbb számukra - mondta a NAPI Gazdaságnak Békés György, a Magyar Energia Hivatal főosztályvezető-helyettese.
Vágólapra másolva!

A villamosenergia-ipari dolgozóknak járó, a lakossági "A" tarifa I. tömbjéhez képest, 63 százalékos kedvezményt biztosító C- tarifa, a kormány jelenlegi javaslata szerint a piac liberalizációjáig maradna meg.

Amennyiben a kedvezmény elvesztése miatt át akarnának állni másfajta fűtésre, az akár több százezer forintos egyszeri beruházási kiadást is jelenthetne egy fogyasztóra számítva. Magyarországon egyébként összességében 100-150 ezer lehet azoknak a háztartásoknak a száma, amelyekben hőtárolós elektromos fűtés működik - mondta a főosztályvezető-helyettes.

Nem biztos azonban, hogy érdemes lecserélni az elektromos fűtést. Melegebb teleken ugyanis, mint amilyen a mostani, a közel százszázalékos hatékonyságú elektromos fűtés nem feltétlenül drágább, mint a gyengébb hatékonyságú gáztüzelés - összegzi tapasztalatait a német tulajdonú, elektromos kazánokat gyártó ceglédi Laing Szivattyú Kft. illetékese.

Aki korábban a támogatott gázárral számolva vetette össze a kétféle fűtés költségeit, akkor az első kalkuláció nyomán hétszeres különbséget kapott. Amennyiben figyelembe vette a hatásfokbeli eltéréseket, akkor ez a felére zsugorodott, míg a mai gázárakkal számolva annak, aki kiesett a támogatottak köréből, lényegében eltűnhetett a különbség. (Ez az éjszakai áramra alapuló hőtárolós fűtés esetében lehet így, amelynél az éjjel felhalmozott fűtési energiát napközben egyenletesen használják fel.)

A nyugati határszélen, ahol a vezetékes gázellátás infrastruktúrája kevésbé kiépített, eddig is nyitottabbak voltak a felhasználók az elektromos fűtés lehetőségére, míg a Dél-Alföldön, ahol minden faluban benn van a gáz, nem lehetett ilyen rendszereket eladni.

Akkor válhatnak egyenlővé a gáz-, illetve az elektromos kazánnal történő fűtés költségei, ha a földgáz ára eléri az 1 euró/köbméter szintet, a villanyáram ára viszont legfeljebb enyhén emelkedik (Házépítők kalauza). 2007 januárjában a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium adatai szerint a lakossági földgáz támogatás nélküli piaci ára 99-102 forint között volt.