Óriási ütemben fejlődik India

Vágólapra másolva!
India hazai összterméke majdnem tizennyolc éves rekord ütemben,várhatóan 9,2 százalékkal nő a márciussal záruló pénzügyi évben. Az előző évben 9,0 százalékos volt a növekedési ütem.
Vágólapra másolva!

Elemzői értékelések szerint az indiai bruttó hazai termék (GDP) nominálértéken eléri a 900 milliárd dollárt, és a következő pénzügyi évben maghaladhatja az egybillió dollárt.A majdnem kínai ütemű fejlődést főleg a szolgáltatások és a feldolgozóipar táplálja. A kínai GDP 10,7 százalékkal nőtt tavaly, 10,4 százalékkal 2005-ben. Az indiai feldolgozóipar növekedésének üteme 11,3 százalékra gyorsult az előző pénzügyi évi 9,1 százalékról, a GDP több mint felét adó szolgáltatások teljesítménye 11,2 százalékkal gyarapodott az előző 9,8 százalékos ütem után.

A GDP egyötödét adó - de a lakosságnak még 60 százalékát foglalkoztató mezőgazdaság 2,7 százalékkal bővül.Az indiai pénzügyminisztérium szerdai kommentárja szerint a gyors ütemet jelentős kapacitásnövekedés alapozza meg az indiai gazdaságban, ezért nincs jele túlhevülésnek.Mindazonáltal a feszültséget - főleg az infrastrukturális hiányok miatt - jelzi a 6 százalékos, két éve legmagasabb infláció. Emiatt az indiai központi bank a múlt héten ismét emelte, 7,50 százalékos, négyéves csúcsra az alapkamatát. Tavaly négy alkalommal szigorított a gazdasági növekedés és az infláció közti egyensúly érdekében.

Legutóbbi tényadat szerint India ipari termelése novemberben 14,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 2005. novemberben az ipari termelés 6 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. Ezzel a pénzügyi év novemberrel zárult első nyolc hónapjában az ipari termelés értéke 10,6 százalékos reálnövekedést ért el az egy évvel korábbihoz képest. Egy évvel korábban a növekedés 8,3 százalékos volt, szintén éves összehasonlításban. A nemrég még koldusszegény India korábban egyenetlen fejlődése a jelek szerint túl van az erőgyűjtésen, már az erő megmutatása van soron: Kína hatása mellé Indiáé is érzékelhetően felsorakozott a nyersanyagpiaci árak alakulásában.