Politikai utópia az orosz-ukrán csőkonzorcium

Vágólapra másolva!
Politikai utópiának bizonyult az ukrajnai tranzitvezetékeket ellenőrző orosz-ukrán gázszállítási konzorcium tervének felélesztése, kommentálták moszkvai lapok szerdán a kijevi parlament által előző nap elfogadott törvénymódosításokat.
Vágólapra másolva!

Az új ukrán szabályozás kizárja akár más államok, akár magánszemélyek bármiféle részvételét a nemzeti kincsnek minősülő tranzitvezetékek ellenőrzésében - írta a Vremja Novosztyej.

Kezdettől fogva világos volt, hogy Moszkva csak akkor hajlandó oroszországi kitermelő cégek részvényeit átadni Kijevnek, ha ez utóbbi megosztja vele a tranzitcsőrendszer ellenőrzését. Ez azonban egyelőre politikai utópia, amint az kedden bebizonyosodott.

Az ukrán szabályozás új eleme, hogy megtiltja vegyes vállalatok létrehozását is az állami Naftohaz gázmonopólium részvételével. Ilyen vegyes vállalat az Ukrgazenergo értékesítőcég, amelyet a Naftohaz a svájci bejegyzésű RosUkrEnergo kereskedőcéggel hozott létre.

Mindamellett az új ukrán törvény nem visszamenőleges hatályú a Vedomosztyi szerint. Az orosz lapnak a RosUkrEnergónál azt mondták, hogy az új szabályok nem hatnak ki cégük, sem pedig az Ukrgazenergo tevékenységére.

A múlt év eleji csapelzárás utáni orosz-ukrán megállapodások szerint a RosUkrEnergo szállít Ukrajnának minden gázt, amit az orosz állami ellenőrzésű Gazpromtól vesz meg és az ő csőrendszerén át szállít. Ezt a túlnyomórészt közép-ázsiai eredetű importgázt az Ukrgazenergo értékesíti az ukrán piacon. A RosUkrEnergo fele részben a Gazprom, fele részben pedig Dmitro Firtas és egy másik ukrán üzletember tulajdonában van.

Mindenesetre a kezdeményező Julija Timosenko nacionalista tömbjében a mostani törvénymódosítást csak első lépésként szemlélik a RosUkrEnergo elleni támadásuk során. Az ellenzék még ezen a héten bizottság létrehozását tervezi, hogy megvizsgálja a RosUkrEnergo alapításának törvényességét. A következő lépés a RosUkrEnergo eltávolítása lesz az ukrán piacról, fogadkozott Timosenko a Vedomosztyi szerint.

A RosUkrEnergo a Gazpromtól vett gáz egy részét továbbexportálja Európába, így Magyarországra is, a szintén Firtas által ellenőrzött Emfeszen keresztül.