EB: Nem kapnak hosszabbítást a lengyelek

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság elutasította Lengyelország kérését, hogy két évvel hosszabbítsa meg a költségvetési hiány maastrichti szintre csökkentésének határidejét, és felszólította a kormányt, hogy - élve a gazdasági fellendülése nyújtotta lehetőséggel - mérsékelje az állami kiadásokat és hajtsa végre a költségvetés reformját - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Varsónak augusztus 27-éig kell benyújtania a költségvetési hiány leszorítására irányuló lépéseinek konkrét tervét, mert az eddigieket a bizottság nem találta megfelelőnek. A konvergenciaprogram teljesítésének értékelése szerint eddig a gazdasági növekedés és nem a kormány politikája javította az eredményeket.

Varsó mindemellett úgy látja, hogy idén a GDP 3,4 százalékára tudják leszorítani a GDP-arányos költségvetési hiányt, vagyis a Money.pl szerint eléggé megközelítik a 3 százalékos határt ahhoz, hogy Brüsszel megszüntethesse az ellene 2004 óta folyó túlzottdeficit-eljárást. Az EB szerint viszont a hiány 3,7 százalékos lesz, és szó sincs az eljárás megszüntetéséről.

Az EB tegnap nyilvánosságra hozta értékelését Máltáról, Finnországról, Írországról és Luxemburgról is. A két utóbbinak arra hívta fel a figyelmét, hogy fel kell készülnie a lakosság elöregedésére. Az euró bevezetésére készülő Máltát viszont figyelmeztette: vigyáznia kell, hogy deficitje az elvárt szint alatt maradjon.

Bulgária, az Európai Unió legszegényebb tagja erőltetett menetben akarja behozni lemaradását. A tegnap nyilvánosságra hozott hároméves gazdasági reformterv értelmében évi 6 százalékkal növelik a bruttó hazai terméket és 1-1,5 százalékos költségvetési többletet érnek el (2006 harmadik negyedévében a GDP 6,7 százalékkal emelkedett, 2006-ot pedig 3,5 százalékos szufficittel zárták). A legnehezebbnek a tavalyi 6,5 százalékos infláció megfékezése látszik. Ezt idén 3,4 százalékra, 2009-ben pedig 2,9 százalékra akarják leszorítani.