APEH: felkészültek az e-bevallási rohamra

Vágólapra másolva!
Eddig sikeresen helytállt a januártól kötelezővé tett elektronikus bevallási rendszer, a nagy vizsga, a havi járulékbevallás lebonyolítása azonban még hátravan. Az adózók és a könyvelők aggódva várják a hétfői napot, az APEH pedig megerősítette az ügyfélszolgálatát és növelte a telefonvonalak számát is.
Vágólapra másolva!

Az első nagyobb hullámon már túl van a kormányzati ügyfélkapu és az elektronikus bevallási rendszer: januárban már a bevallások csaknem 90 százaléka - több mint másfél millió - elektronikus úton érkezett az adóhivatalhoz. A rendszer zavarmentesen működött az éves bevallások határnapjain, január 31-én, illetve február 5-én is, amikor óránként átlagosan 10-20 ezer dokumentumot továbbítottak az ügyfélkapun keresztül az APEH e-bevallásra szolgáló portáljának - írja a Napi Gazdaság.

Az APEH tapasztalatai szerint megváltoztak a bevallási szokások: a könyvelők nem várnak a határnapra, hanem igyekeznek korábban beküldeni az anyagot. A bevallásokkal nem csak munkaidőben bombázzák az adóhivatalt, jelentős mennyiség érkezik este 7-8 óra körül is, de 11 után már nincs forgalom.

A nagy próba február 12-én lesz, ekkor adja le először minden kifizető és munkáltató elektronikusan a havi járulékbevallást az alkalmazottakról. Bár az éves bevallásokat valóban nem a csúcsnapokon továbbították, a járulékokkal más lehet a helyzet: a határidő most hétfőre esik, hétvégén viszont nem dolgoznak a könyvelők - figyelmeztet Zara László. A Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Országos Egyesületének elnöke szerint emiatt kritikussá válhat a helyzet hétfőn, de bízik abban, hogy az ügyfélkapu bírja majd az ütemet. Az éves bevallások beadásával nem akadtak nagyobb gondjai a könyvelőknek, bár az ügyfélkapu üzemeltetői januárban is tartottak egy félnapos üzemszünetet, és néhány napja éjszakára állt le a rendszer karbantartás miatt - tette hozzá az adótanácsadó.

Az APEH készül a csúcsra: megnöveltük a telefonvonalak számát és megerősítettük az ügyfélszolgálatot is - tájékoztatott Nagy József főosztályvezető. Az adóhatóság becslései szerint a hétfői járulékbevallásra 830 ezer cég, illetve egyéni vállalkozó lehet kötelezett, közülük tegnapig már valamivel több mint 700 ezren regisztráltak.

Az APEH egyelőre elnéző, mulasztási bírságot (ami akár 500 ezer forintra is rúghat) csak abban az esetben szab ki az érintettekre, ha semmilyen módon - tehát papíralapon - sem kísérlik meg a bevallást.

A járulék-bevalláshoz szükséges nyomtatvány ezen a héten már hibátlanul működött, de a korábbi verzióval számos probléma akadt. Az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulást (ekho) nem tudta kezelni a program, és a magán-nyugdíjpénztári adatokat sem vette át, ha a cég dolgozói több pénztárnál voltak tagok. Zara szerint ezzel főként azoknak okoztak problémát, akik nem a bérszámfejtő programból importálják az adatokat a bevallásba, hanem kézzel írják be.

A rendszer gyenge pontja a bevallások hibátlanságának ellenőrzése és az APEH-től kapott hibakódok értelmezése. Az adózó számítógépén futó bevalláskitöltő program, az Abev tartalmaz egy ellenőrző algoritmust, amely megmutatja az esetleges hibákat. Ha a szoftver nem talál hibát, az adózó vagy a könyvelő elküldheti a bevallást és nyugodtan hátradőlhet - egy időre. Előfordulhat ugyanis, hogy napok, esetleg hetek múltán értesítést kap az APEH-től valamilyen hibáról, ha nem a legutolsó verzióval töltötte ki a bevallást. Nagy József ezért azt javasolja, hogy a beküldés előtt mindig frissítsék a programot.

Az APEH arra számít, hogy idén több magánszemély is él majd az elektronikus bevallás lehetőségével. Tavaly 55 ezren rendelkeztek ügyfélkapuval, közülük 33 ezren már elektronikusan vallottak személyi jövedelemadójukról. Ha megmarad ez a tendencia, idén akár több százezer szja-bevallás is elektronikusan érkezhet - vélekedett Nagy József.

Inflációt meghaladó, 10 százalékos díjemelést próbáltak év elején érvényesíteni a könyvelők az elektronikus bevallás miatt megnövekedett munka és felelősség miatt - mondta Zara László -, de az emelést a piaci verseny miatt sokan nem tudták meglépni. A felelősség kérdését nem próbálták tisztázni a könyvelők a szerződések módosításával.