Üzletre is juthat az óriási gáztárolóból

Vágólapra másolva!
Idén ősszel elkezdődhetnek Algyőn a stratégiai földgáztároló munkálatai. A tározót a Mol egy kimerülőben levő gázmezőn alakítja ki, amelynek térfogata közel ötszáz Gellért-heggyel ér majd föl, de további bővítését is tervezik, amely után akár kereskedelemre is jutna a gázból.
Vágólapra másolva!

Mint az korábban nyilvánosságra került, a Mol Magyar Kőolaj- és Gázipari Nyrt. nyerte a biztonsági földgázkészlet tárolására kiírt pályázatot. A stratégiai gáztárolóra a Magyar Szénhidrogén-készletezők Szövetsége (MSZKSZ) írt ki tendert. A Mol a tározót Algyőn alakítja ki a Szőreg-1 nevű, kimerülőben levő gázmezőn, a szerződés értelmében azt 2010-ig kell kiépítenie.

Jelenleg a tervezés és engedélyezés zajlik, a fizikai munkálatok ősszel kezdődhetnek meg a Szőreg-1-en - mondta el Király András, a Mol geológiai és reservoir menedzsere technikai betekintést adó helyszíni sajtóeseményen. A tározó összességében 1,2 milliárd köbméter gáz raktározására lesz alkalmas, amihez azonban mintegy 2,2 milliárd köbméter nem kitermelhető párnagáz is szükséges.

A készletből a jövőben 45 napon keresztül napi 20 millió köbméter gáz lesz kiemelhető. Az ellátás érdekében állandó készenlétben állásra lesz szükség. A tározót az egyenletesen érkező importgázzal töltik föl több ütemben. Magyarországon egyébként több tározó is létezik, ezek már az E.On-nál vannak, de a tervezés, üzemeltetés és az Algyő-Maros 1 nevű továbbra is a Mol tulajdonában van.

A Szőreg-1 mellett az szólt, hogy ez illett leginkább a tender paramétereihez. A Mol felméri a lehetőségeket, és ha a további bővítés megvalósítható lesz, akár kereskedelmi mennyiséget is betározhatnak, de ez jelenleg még a föld titka. A belföldi kitermelés egyébként csökkenő tendenciát mutat nagyjából 1989 óta, bár a Mol igyekszik új forrásokat felderíteni; ilyen volt például a hosszúpályi mező 2003-ban. Magyarországon az elsődleges energiafogyasztás 45 százalékát gázzal fedezik, amelynek azonban 80 százaléka import.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Mol Nyrt. egyik legnagyobb üzeme Algyőn található. Az olajipari vállalat dél-alföldi bázisán nem csak az itt felszínre hozott gázt dolgozza föl késztermékké (például a palackba kerülő propán-bután gázzá), de másutt bányászott olajat és gázt is. Az 1964-ben felfedezett algyői mező Magyarországon az egyik legjelentősebb, ahol mintegy 74 önálló természetes telep tartalmazza az ásványi kincseket.