Milliárdos beruházás az egykori Parmalatnál

Vágólapra másolva!
Mintegy 1,2 milliárd forintból szinte teljesen átépíti székesfehérvári tejfeldolgozó üzemét a debreceni székhelyű Alföldi Tej Beszerző és Értékesítő Kft. A beruházások fontosságát az üzembe érkező tej mennyiségének megduplázódása indokolja.
Vágólapra másolva!

A két ütemben megvalósuló fejlesztés első ütemében a cég a tavaly szeptemberben felszámolás alá került Parmalat Hungaria Rt.-től megvásárolt üzemben elsősorban logisztikai beruházást valósít meg. A zsír- és folyadékveszteség csökkentése érdekében már átalakították a tej üzembe történő bejutásának útvonalát, emellett új tejfölöző berendezéseket és tároló tartályokat állítanak üzembe, valamint új tejsilókat és kamiontöltő állomásokat építenek. A várhatóan az idei második-harmadik negyedévben megkezdődő második ütemben pedig felépül egy késztermékraktár Székesfehérvárott - írja a Napi Gazdaság.

Az Alföldi Tej szakemberei a fejlesztések fontosságát az üzembe érkező tejmennyiség megduplázódásával indokolják: míg eddig évente átlagosan 52-54 millió liter tejet dolgoztak fel itt, idén egész évre már 120 millió literrel számolnak. Az üzemátépítés során eddig mintegy száz új dolgozót vettek fel: amíg a tavalyi gyárvásárláskor még háromszázan, ma már négyszázan dolgoznak a székesfehérvári gyárban.

Az Alföldi Tej a 2006-os üzleti évet mintegy 300 millió forintos mínusszal zárta. 2006 júniusától már nyereséggel termeltek.

A társaság tulajdonosai a napokban taggyűlést tartottak, ahol kiderült, hogy 2007-ben már 330 milliós nyereséget tervez az Alföldi Tej 49 milliárd forintos árbevétel mellett, amelyből 27-29 milliárd forinttal a fehérvári üzem részesedik.

Ma az Alföldi Tej évente mintegy 400 millió liter tejet vásárol fel, és ezzel a társaság az 1,2 milliárd literes magyarországi tejpiac egyharmadát mondhatja magáénak. A 400 millió literből 120 milliót a székesfehérvári tejfeldolgozó üzemben dolgoznak fel, mintegy 105 millió liter tejet exportálnak, míg a fennmaradó részt belföldi piacon értékesítik.