Százmilliárd eurós adócsalások az EU-ban

Vágólapra másolva!
Főleg áfa-csalások, valamint csempészet miatt az Európai Unió évente több százmilliárd euró kárt szenved el. A tagállamok hamarosan az adóhivatalaik közötti együttműködés javításáról dönthetnek.
Vágólapra másolva!

Az adócsalások évente 200-250 milliárd euró kárt okoznak az Európai Unió tagországainak - jelentette ki a dpa hírügynökségnek adott interjúban Kovács László adóügyi biztos. Ennek jó része az áfa-csalásokból adódik, de jelentős adóbevételtől esnek el az EU-tagállamok az alkohol- és cigaretta-csempészet miatt is - számol be a Világgazdaság.

Kovács utalt arra, hogy az unió pénzügyminisztereinek április 20-21-e között Berlinben tartandó informális tanácskozásán fogja előterjeszti elő azt a munkaokmányt, amely az áfa-csalások megakadályozására vonatkozó javaslatokat tartalmazza. Ezek közül az egyik lehetőség az ellenőrzés szigorítása, az együttműködés javítása a tagállamok adóhivatalai között, illetve az EU-n kívüli országokkal, s az információcsere gyorsítása. A másik variáció - amit Ausztria és Németország javasol, az, hogy az áfa nem a belső határ átlépése után kerülne rá az árú árára, hanem az értékesítési lánc végén, mielőtt a végső fogyasztóhoz kerül.