Túsz szabadulása csökkentette az olajárat

Vágólapra másolva!
Miután pénteken majdnem másfél dollárt drágult a nyersolaj hordónkénti ára egy nigériai olajmunkás elrablása miatt, hétfőn az árak csökkenését okozta az az értesülés, hogy a munkás sértetlenül kiszabadult. Az olajárakra legerősebben talán a kitermelőhelyekhez közeli fegyveres konfliktusok hatnak.
Vágólapra másolva!

Estek az olajárak arra a hírre, hogy egy Nigériában foglyul ejtett egyesült államokbeli olajmunkást sértetlenül szabadon engedtek. A könnyű nyersolaj hordónkénti ára hétfőn 30 centet esett (59,09 dollárra) az ázsiai elektronikus kereskedésben, miután pénteken 1,40 dollárt emelkedett az afrikai túszejtő incidens hírére. Az olajárak pénteken az Egyesült Államok konzulátusának azon bejelentése után emelkedtek közel 1,5 dollárt, melyben valószínűsítették, hogy a nigériai erőszak száműzheti az afrikai ország olajmunkásait.

Az ellátás miatti aggodalmak lenyugtatását az is segíthette, hogy az olajtermelő OPEC-csoport bejelentette, márciusi csúcstalálkozóján mégsem készül a termelés újabb csökkentésére. Az elemzők arra számítottak, hogy az OPEC csökkentheti a kitermelést, hogy ezáltal emelje az árakat. Tavaly év végén még azt közölte az olajtermelők csoportja, hogy a termelésben valamekkora mértékű csökkenés következhet be. Az OPEC olajminiszterei március közepén találkoznak, hogy döntsenek az áprilistól számított három hónapos időszak kitermelési számait illetően.

Nemrég azonban Irán olajminisztere azt mondta, ha az aktuális ártrend folytatódik, valószínűtlen, hogy az ebben a hónapban hatályba lépő napi 500 ezer hordós termeléscsökkentésen felül további vágás következne be. Kazem Vazeri egy nemzetközi finomítói konferencián beszélt Teheránban - írta a BBC.

Geopolitikai faktor

A geopolitikai témák azonban továbbra is aggodalmat okoznak - akkor is, ha a legutóbbi nigériai túszt szabadon is engedték. Amikor 2006 júliusában az olaj 78 dollár körüli áron tetőzött, a fő oknak a geopolitikai tényezők számítottak; a készletek biztonságának csökkenéséről szóló aggodalmakat több helyi konfliktus táplálta.

A nigériai erőszak - amely ország egyébként Afrika legnagyobb olajtermelője - a múlt évben az állam kitermelésének 20 százalékos csökkenését okozta, és elemzők szerint ez még rosszabb is lehet, ahogy közeledik a választások áprilisi időpontja. A nigériai milicisták körülbelül egy éve támadtak meg nyugati finomítókat, a termelés azóta is 20 százalékkal alacsonyabb maradt a korábbiaknál.

Előre tekintve egyes elemzők azt jósolják, hogy a szokásosnál melegebb észak-amerikai időjárás tovább gyengítheti az árakat, különösen az üzemanyagok és a fűtőolaj esetében.