Nő a politikai nyomás a jegybankokon

Vágólapra másolva!
Az infláció ellen küzdő jegybankokra világszerte fokozódó nyomás nehezedik a kormányok részéről, amelyek akadályozni próbálják a kamatszint emelkedését. A probléma nem csupán a fejlődő országokban van jelen, egyre több európai kormány igyekszik a monetáris politika irányítását is kézben tartani.
Vágólapra másolva!

Egyre erősödik a világban a központi bankokra nehezedő politikai nyomás, aminek az egyes jegybankok egyre kevésbé tudnak ellenállni - derül ki a Bloomberg összeállításából. A japán jegybank (BoJ) eszerint a múlt hónapban egyértelműen ilyen okból halasztotta el a kamatemelést - olvasható a Napi Gazdaságban.

A politikai befolyásolás eszközéhez nyúltak számos fejlődő országban is, de ilyen hangokat lehet hallani az idei francia elnökválasztás két nagy esélyesétől, a jobboldali Nicolas Sarkozytől és a baloldali Segolene Royaltól is, akik a növekedési célt is beépítenék az Európai Központi Bank (ECB) alapokmányába.

Az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy különbség van a jegybankároknál való lobbizás és a monetáris politikába való beavatkozás között. Az igazi veszélyt az jelenti, ha csökken a központi bankok hitelessége, vagyis ha a piac bizalma meginog a jegybank tényleges függetlenségét illetően - mutatnak rá a szakértők. A jelenlegi helyzet az elemzés szerint csak romolhat, ha visszaesik a dinamikus globális növekedési ráta.

A központi bankok között speciális helyet foglal el az ECB, e bank esetében ugyanis viszonylag nehéz a politikai nyomásgyakorlás érvényesítése. Ez abból adódik, hogy az alapokmány és a jegybanki cél megváltoztatásához mind a 27 tagállamnak áldását kellene adnia a maastrichti szerződés módosítására.

Erre jelenleg minimális az esély, Németország ugyanis egyértelműen kiáll a független jegybank mellett. A jegybanki függetlenség kérdése különösen élesen vetődik fel azokban az országokban, ahol ebben a kérdésben nincs jelentős tapasztalat. A Bloomberg szerint ilyen államok az Európai Unióban (EU) az eurózónához idén csatlakozott Szlovénia, illetve a legnagyobb keleti tagállam, Lengyelország, ahol komoly politikai vita alakult ki a jegybank vezetését illetően. A fejlődő országok közül, egyebek között Brazíliában és Indiában is egyre nagyobb nyomást gyakorol a kormányzat a jegybankra.